Caritas Eparhial si Caritas Catolica organizeaza evenimentul „Un milion de stele”, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei
Evenimente

Caritas Eparhial si Caritas Catolica organizeaza evenimentul „Un milion de stele”, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei

chilipirul-zilei.ro/
Asociațiile Caritas Eparhial Oradea și Caritas Catolica Oradea au onoarea de a vă invita la evenimentul Un Milion de Stele, ediția 2018, Miercuri, 17 Octombrie, ora 19:00 pe Calea Republicii colț cu str. Dunărea, pe pietonală, lângă Biserica ”Sfântul Duh”, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei.

Scopul acestei acțiuni este de a oferi semne vizibile pentru o societate solidară și o lume dreaptă, de luptă împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, și constă în iluminarea locurilor și clădirilor reprezentative din cât mai multe orașe și comunități cu ajutorul lumânărilor, și prin chemarea la solidaritate cu cei săraci.

Prin Rezoluţia 47/196 adoptată la 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat 17 octombrie ca Zi internaţională pentru eradicarea sărăciei şi a invitat toate statele să dedice acesteia, în contextul naţional, activităţi concrete în ceea ce priveşte eradicarea sărăciei.

De asemenea, potrivit ONU, Rezoluţia invită organizaţiile interguvernamentale şi non-guvernamentale să sprijine statele, la cererea acestora, în organizarea activităţilor la nivel naţional în vederea marcării acestei zile.

decathlon.ro

Alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a avut în vederea ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadero din Paris, unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei.

Manifestanţii, veniţi la îndemnul preotului catolic Joseph Wresinski, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului şi au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă inaugurată în aceeaşi zi.

Reproduceri ale pietrei comemorative au fost dezvelite în întreaga lume, servind ca loc de adunare pentru a sărbători Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. O astfel de replică este situată în grădina sediului Naţiunilor Unite şi este locul unde anual au loc ceremonii organizate de către Secretariatul Naţiunilor Unite din New York.