Caravana cu Medici. Consultatii medicale gratuite in judetul Bihor, realizate de o echipa de medici
Sanatate

Caravana cu Medici. Consultatii medicale gratuite in judetul Bihor, realizate de o echipa de medici

Filiala Bihor a Caravanei cu Medici și-a început activitatea din acest an cu o Caravană pentru adulți și copii în Comuna Remetea, județul Bihor.

În acest sfârșit de săptămână, în data de 11 martie, o echipă de 10 cadre medicale a efectuat recoltări  pentru  analize  de  laborator  unui  număr  de  aproximativ  150  de  pacienți,  analize medicale oferite gratuit de către Synevo.

Iar în perioada 18-19 martie, pacienții vor putea beneficia de consultații medicale gratuite din specialități  precum:  medicină  internă,  cardiologie,  ORL,  dermatologie,  neurologie,  urologie, pediatrie,   stomatologie,   dar   și   alte   specialități,   însoțite   de   investigații  medicale  precum electrocardiogramă, ecografie cardiacă și abdominală.

Despre Caravana cu Medici

Caravana cu Medici Bihor a fost înființată în anul 2022, de către dr. Costea Andrei, medic UPU SMURD Oradea, an în care am organizat 2 caravane, în comuna Roșia și comuna Pietroasa, însumând peste 300 persoane consultate în cadrul caravanelor, aproximativ 100 ochelari de vedere oferiți în mod gratuit și peste 1000 persoane instruite în acordarea primul ajutor în cadrul maratoanelor de resuscitare organizate.

Caravana cu Medici este un proiect național, prin care specialiști în domeniu medical (medici specialiști,  rezidenți, studenți, asistenți medicali și sanitari), acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând  analize  medicale  și  consultații  gratuite,  pe  baza  de  voluntariat,  în  mediul  rural. Nevoile  populației  din  zonele  rurale  sunt  mult  mai  mari,  comparativ  cu  zona  urbană,  iar problemele întâmpinate sunt mult mai grave.

Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulți ani în urmă, care nu au conștientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate și care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist. Noțiunea de prevenție nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulți pacienți ajungând să primească un tratament medical sau sa fie supuși unor intervenții medicale mult prea târziu.

Pentru că suntem conștienți de neajunsurile pe care le întâmpină populația din mediul rural, de prăpastia dintre medicina la care au acces persoanele din mediul rural și medicina practicată în centrele universitare și clinicile mari, precum și de modul inechitabil în care sunt repartizate cheltuielile din sistemul de sănătate, majoritatea fiind alocate către mediul spitalicesc, care se află în zona urbană, am ales să echilibram balanța în favoarea pacienților uitați și marginalizați de sistemul de sănătate.

O  altă  direcție  a  Caravanei  cu  Medici  o  reprezintă  educația  pentru  sănătate,  prin  care  ne propunem atât să educăm elevii, în special din mediul rural, cu privire la măsurile de prim ajutor care pot fi acordate de către orice persoană, cât și cu privire la măsurile de prevenție a bolilor.

Ne găsiți și pe Google News