Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor
Cultura

Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor

Muzeul Ţării Crişurilor vă invită la deschiderea expoziţiei Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor, care va avea loc în 4 decembrie 2019, ora 17.30, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor.

Organizatorii acestui eveniment sunt Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” SRL. Expoziţia cuprinde 8 capodopere din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Național Brukenthal semnate de artiști reprezentativi din Școala flamandă și olandeză a secolului al XVII-lea, ca Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1638), Jacob Jordaens (1593-1678), David Teniers cel Tânăr (1610-1690) și Philips Wouwerman (1619-1668).  

  Una dintre capodoperele care vor putea fi admirate în expoziţie aparţine lui David Teniers cel Tânăr (1610-1690) şi are titlul Consultația medicală. David Teniers cel Tânăr, unul dintre cei mai apreciați pictori flamanzi din secolul al XVII-lea, s-a specializat în realizarea unor scene de gen extrem de veridice, inspirate din viața diferitelor categorii sociale.

Tabloul (datat cca. 1660, colecţia baronului Samuel von Brukenthal) ne introduce în atmosfera unui cabinet medical de epocă. Medicul, așezat la o masă, ridică cu mâna dreaptă spre fereastră un balon din sticlă, pe jumătate umplut cu urină. În mâna stângă ţine o carte deschisă, aflată pe masa acoperită cu o față de masă gri, pe care se află câteva borcane legate la gură și alte recipiente din sticlă. Pe podea se află câteva cărți, iar în stânga un cuptor alchimic și, lângă acesta, două vase legate la gură. Lângă medic, în picioare, o femeie așteaptă diagnosticul, plină de îngrijorare şi nerăbdare. Un bărbat curios privește prin ușa întredeschisă.

Expoziţia va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 26 ianuarie 2020.

loading...