Cand e inghesuiala la taxe si impozite Oradea!? Vezi graficul fluxurilor de persoane
Informatii utile

Cand e inghesuiala la taxe si impozite Oradea!? Vezi graficul fluxurilor de persoane

noriel.ro
Ziua de 31.03.2018 reprezintă data primei scandențe de plată a impozitelor locale pentru anul în curs. Până la acest termen toți contribuabilii, persoane fizice sau juridice, trebuie să achite jumătate din valoarea impozitului datorat pentru anul 2018, iar cei care achită suma anuală beneficiază de o facilitate de 5%.

Din analizele realizate de Direcția Economică din cadrul Primăriei Oradea, în primele două luni ale acestui an, contribuabilii s-au prezentat într-un număr mai mare la ghișeele primăriei, comparativ cu anul 2017.

Astfel,  dacă în perioada 1 ianuarie 2017 – 26 februarie  2017 s-au prezentat la ghișee 44.599 persoane fizice, dintre care 29.654 au plătit integral impozitul, beneficiind astfel de bonificație, în intervalul 1 ianuarie 2018 – 26 februarie 2018 s-au prezentat cu peste 2000 de contribuabili  mai mult, respectiv 46.890 persoane fizice, dintre care 32.320 au plătit integral, beneficiind de bonificație.

Având în vedere că am intrat în luna martie și se apropie termenul scadent până la care orădenii pot beneficia de bonificația pentru plata integrală a impozitelor pe proprietate,  termenul scadent fiind data de  31 martie, ne așteptăm ca numărul contribuabililor la ghișeele noastre să crească. Informăm orădenii că au fost luate toate măsurile pentru o bună desfășurare a activității de încasare. La orele amiezii, când numărul de persoane este cel mai mare, 10 ghișee de încasări sunt funcționale și lucrează la capacitate maximă. Raportat la datele statistice de la 31.03.2017, când au fost înregistrate plăți din partea a 84.988 persoane fizice și 8.128 firme, așteptăm în luna martie o prezență numeroasă la ghișeele primăriei – peste 35.000 persoane fizice și peste 3.000 reprezentanți ai firmelor. Pentru a veni în întâmpinarea contribuabilor, am creionat câteva recomandări, considerăm noi foarte utile, pentru cei care doresc să își achite obligațiile de plată către primărie”, a spus Eduard Florea, director executiv al Direcției Economice din cadrul  Primăriei Oradea.

decathlon.ro

Prima recomandare se referă la acordarea unei atenții sporite automatelor pentru eliberarea numerelor de ordine, care oferă contribuabilului informații privind numărul de persoane în așteptare pentru fiecare dintre domeniile deservite la ghișeele primăriei. În cazul unui număr mare de numere (persoane) în așteptare, contribuabilii pot efectua plata impozitelor și taxelor la ghișeele CEC (camera 11 parter)  și Poșta Romană (camera 8 – parter) din incinta primăriei, fără niciun cost suplimentar.

O altă recomandare de plată și care nu presupune deplasarea la sediul unei instituții este plata online (internet).      

Astfel, site-ul municipiului Oradea www.oradea.ro . –  Serviciul de plată online permite accesul pe baza codului numeric personal pentru persoane fizice, respectiv a codului fiscal pentru persoane  juridice, iar plata se realizează fără comision.

Site-ul Ghișeul Virtual de Plăţi – www.ghiseul.ro  – serviciul de plată se adresează doar persoanelor fizice, iar plata se poate face și fără autentificare.

Totodată, Primăria Oradea pune la dispoziția cetățenilor ”Plata Impozite MobilePay” – aplicație pentru dispozitive mobile.

O altă recomandare este aceea ca cetățenii să opteze pentru vizita la ghișeele Primăriei în alte zile decât cele de luni și marți. În aceste zile este o afluență mare ca urmare a tranzacțiilor cu autoturisme și plata amenzilor contravenționale din perioada weekend-ului, cu termen de plată redus în prima zi lucrătoare.

Prin urmare, cele mai recomandate zile pentru plata la ghișeele primăriei sunt de miercuri până vineri, intervale orare recomandate fiind: 9:00 -11:00, 14:00 – 16:00.

grafic orar taxe si impozite Oradea