Campanie de conştientizare a tinerilor cu privire la pericolele la care sunt expuşi dacă aleg calea drogurilor, la DAS Oradea
Stiri Oradea

Campanie de conştientizare a tinerilor cu privire la pericolele la care sunt expuşi dacă aleg calea drogurilor, la DAS Oradea

Tinerii din Centrele cu Destinaţie Multifuncţională  Dignitas şi Candeo au primit vizita dlui Luca Vincenti sociolog – criminolog italian, care susţine o campanie vastă în România de conştientizare a tinerilor cu privire la pericolele la care sunt expuşi dacă aleg calea drogurilor, a alcoolului sau a aderării la anumite grupuri infracţionale.

Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, dna Arina Moş, a precizat: „Sunt onorată de vizita dlui Luca Vincenti, care a venit să ne împărtăşească din vasta lui experienţa, din viaţa de stradă şi dorim ca pe viitor să derulăm împreună ample proiecte, adresate persoanelor care părăsesc sistemul de detenţie şi tinerilor aflaţi în situaţii vulnerabile. Îi mulţumesc pentru deschiderea faţă de problemele comunităţii noastre şi pentru sprijinul acordat în abordarea acestora, modul de abordare fiind esenţial în gestionarea eficientă a diferitelor situaţii cu care ne confruntăm”.

Luca Vincenti a devenit cunoscut în România după lansarea cărţii „Bandele de stradă”, monografie de criminologie, un studiu la care autorul a lucrat timp de şapte ani, studiind bandele de cartier din Genova, urmărindu-le mişcările şi înfiltrându-se între ele.

Întâlnirea s-a desfăşurat într-un cadru dinamic şi interactiv, tinerii manifestând un real interes pentru subiectele dezbătute. Au fost abordate o serie de teme de interes pentru tinerii cazaţi în cele două Centre cu Destinaţie Multifuncţională  Dignitas şi Candeo.

Unele dintre aspectele abordate au fost valorile, normele, mentalitatea, modul în care sunt „botezaţi” cei noi intraţi în bandă, agresiunile sexuale la care sunt supuse femeile, veteranii în bandă şi modul în care aceştia se comportă în închisoare.

Cei prezenţi la întâlnire au aflat modul în care membrii care fac parte din aceste bande infracţionale se îmbracă dar şi despre gesturile care îi diferenţiază de ceilalţi.

Un alt subiect dezbătut a fost pericolul consumului de droguri, categoriile de droguri noi apărute şi efectele pe care acestea le au asupra psihicului şi implicit a comportamentului consumatorului.

Cu o copilărie devastată de coşmarul abandonului în diferite orfelinate din ţară, aceşti tineri sunt vulnerabili şi sunt ţinte uşoare pentru racolarea în aceste bande.

Sociologul Luca Vincenti le-a explicat tinerilor prezenţi că experienţa trăită de ei în mediul instituţional îşi pune amprenta asupra traiectoriei de viaţă, determină o serie de efecte negative asupra afectului tinerilor, pierderea identităţii şi a sentimentului de apartenenţă, cunoscut fiind faptul că aceştia dobândesc în acea perioadă comportamente mai puţin valorificate social si profesional şi în planul creativităţii fiind mai rigizi si mai greu adaptabili.

S-a accentuat necesitatea cunoaşterii mai aprofundată a problemelor cu care se confruntă aceşti tineri şi a nevoilor lor specifice fiind  importantă opinia tânărului asupra vieţii independente si a domeniului profesional pe care şi-l doreşte, cunoaşterea atitudinii tânărului faţă de eforturile necesare dobândirii independentei, si nu în ultimul rând, a temerilor sale privind dobândirea acesteia.

Mesajul transmis de către dl Vincenti a fost acela că trebuie să se regăsească şi să devină o persoană independentă indiferent de împrejurări, să îşi ia viaţa în propriile mâini, ei având şansa, prin intermediul celor două centre în care sunt găzduiţi, să fie îndrumaţi şi sprijiniţi în acest sens.