Caminul internat de la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea a fost reabilitat
Stiri Oradea

Caminul internat de la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea a fost reabilitat

Viceprimarul Florin Birta a susținut joi, o conferință de presă în teren cu prilejul încheierii lucrărilor de reabilitare a căminului internat de la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea, de pe str. Constantin Brâncoveanu nr. 12 A.

La conferința de presă au participat și directorul Agenției de Dezvoltare Locală S.A (ADLO) Alina Silaghi, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea Popa Lucian, dar și directorul executiv al  Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, prof.  Daniela Vîlceanu  și directorul adjunct al instituției, Biro Ildiko.

În deschiderea conferinței de presă, viceprimarul Florin Birta a spus: ”Mulțumesc Direcției Patrimoniu Imobiliar care s-a ocupat de lucrările de reabilitare a acestei clădiri, dar și d-nei Alina Silaghi – directorul Agenției de Dezvoltare Locală S.A pentru că se implică în tot ceea ce înseamnă învățământ profesional și dual în Oradea. Totul a început în anul 2016, când Consiliul Local Oradea a hotărât fuziunea Colegiului Tehnic Andrei Șaguna cu Colegiul Tehnic Traian Vuia, cu scopul de a dezvolta învățământul profesional și dual în Oradea. În acest moment se lucrează la reabilitarea și dotarea atelierelor din curte care vor fi la dispoziția elevilor, pentru ca la final cei care vor termina cursurile aici să fie bine pregătiți și să își poată găsi locuri de muncă la firmele din Parcul Industrial.”

Căminul internat oferă aproape 100 de locuri de cazare

Executantul lucrării de reabilitare a căminului internat a fost S.C Chintioflor Construct S.R.L, iar valoarea lucrărilor a fost de 1.976.114,75 lei (fără TVA).

Cu ocazia reabilitării clădirii a fost asfaltată și curtea interioară și drumul colector la Colegiul Tehnic Traian Vuia. Executantul acestor lucrări a fost  S.C Drumuri Bihor. S.A, iar valoarea lucrărilor a fost de 295.209,82 lei (fără TVA) .

Accesul în incinta imobilului se realizează din str. C-tin Brâncoveanu, pe poarta de acces existentă.

În cadrul lucrărilor au fost reabilitați pereții interiori, s-a făcut o nouă compartimentare interioară, au fost reabilitate fațadele exterioare ale imobilului care au fost izolate termic, au fost refăcute toate instalațiile sanitare și electrice dar și acoperișul și învelitoarea clădirii.

Căminul internat oferă aproape 100 de locuri de cazare și este structurat astfel: la parter este dotat cu toaletă pentru personaele cu dizabilități, sală de lectură, bibliotecă, cabinet medical, cabinet pedagog, la etajul I există o sală de meditație, o cameră a pedagogului și 12 camere cu patru paturi fiecare, iar  etajul II este de asemenea dotat cu o sală de meditație, spălătorie și 12 camere cu patru paturi fiecare.

De menționat că fiecare cameră este dotată cu baie proprie, dulapuri pentru haine, cuier, masă și scaune.

Cazare și masă gratuite pentru elevii din mediul rural care au ales învățământul dual

La acest cămin au dreptul să se cazeze toți elevii de la Colegiul Tehnic Traian Vuia din învățământul profesional și liceal de zi, care vin din mediul rural, prin urmare toți cei interesați sunt așteptați să depună cereri la secretariatul unității de învățământ.

Taxa de cazare în internat este de 150 lei/lună, dar pentru elevii din mediul rural care nu au domiciliul în Oradea și care s-au înscris la  învățământul profesional dual cazarea în căminul internat de la Colegiul Tehnic Traian Vuia este gratuită, la fel ca și masa la cantina colegiului.

În acest moment sunt înscriși în învățământul dual la Colegiul Tehnic Traian Vuia un număr de 216 elevi în clasa a IX-a, din care un număr de 43 vor sta în internat, începând cu luna viitoare, când căminul internat va fi dat deja în folosință.

Elevii de la școala profesională primesc 200 lei lunar, cei de la învățământul dual 200 lei în plus

Este foarte important de știut că elevii  care aleg școala profesională beneficiază de un suport material de 200 lei/lună de la Ministerul Educației Naționale, iar cei de la învățământul profesional dual mai primesc în plus încă 200 lei/lună de la agentul economic, precum şi decontarea cheltuielilor legate de masă şi cazare, suportate de către Primăria Municipiului Oradea.

Pentru cei interesați, instituția de învățământ Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea oferă cele mai numeroase calificări tehnice și profesionale din județul Bihor, respectiv: operator la mașini cu comandă numerică, mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, electrician exploatare joasă tensiune, electronist aparate și echipamente, electromecanic utilaje și instalații industriale, sculer-matrițer, confecționer produse textile, tâmplar universal, bucătar/ospătar, frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist, lucrător hotelier.

Ne găsiți și pe Google News