Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc
Politica

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Camera Deputaţilor a respins, în şedinţa de plen de miercuri, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, Comisia pentru administraţie publică arătând că iniţiativa vizează, practic, crearea unei entităţi statale distinctă, paralelă cu statul naţional unitar român.

Deputatul PNL, Angelica Fădor, secretar al Comisiei de Administație Publică din Camera Deputaților declarat, miercuri, în Parlament, la dezbaterea Legii privind autonomia Ținutului Secuiesc că PNL votează împotrivă pentru că prin acest proiect se vrea crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român „Grupul PNL va vota împotriva propunerii privind statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc care vizează, practic, crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român”, a spus deputatul PNL

Potrivit raportului Comisiei pentru administraţiei publică din Camera Deputaţilor, ”iniţiativa legislativă vizează, practic, crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român”.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

Ea a arătat că este indamisibil ca, în chiar anul Centenarului Marii Uniri, un număr de 149 de localități din județele Harghita, Covasna și o parte din Mureș să fie propuse să aibă o guvernare paralelă în cadrul statului român.
În propunerea legislativă sunt redate doar limitele teritoriului care ar urma să devină Ținutul Secuiesc, este prevăzută o organizare administrativă proprie, cu autorități publice și instituții specifice proprii la toate nivelurile, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ținutului Secuiesc și a simbolurilor națiunii maghiare”, a spus Fădor.

Ea a subliniat că UDMR revine cu această propunere legislativă în Parlament deșie a mai fost respinsă în anii 2004 și 2005, la fel și inițitiva cetățeanească din 2016, care avea un conținut identic.

Angelica Fădor a mai arătat că a acorda drepturi speciale și sporite de autodeterminare unei entități administrativ-teritoriale nerecunoscute de Constituția României, organizată exclusiv pe criterii etnice înseamnă să se admită încălcarea principiului egalității între cetățenii aceluiași stat, propunerea legislativă, în ansamblul ei, încălcând normele și principiile constituționale, ordinea juridică internă, legislația UE și dreptul internațional.

Stimați colegi de la UDMR, vă atragem atenția că propunerea legislativă nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale care prevede că „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil” și vă asigurăm că așa va rămâne!”, a încheiat deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.

O poziţie similară a avut şi liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu.

Stimaţi colegi de la UDMR, aveţi toate preţuirea şi susţinerea noastră, dar răspunsul nostru faţă de acest proiect este nu. Mi-aş dori ca în acest an al centenarului aceste luări de cuvânt să nu fie pătimaşe şi să creeze falii. PSD va vota împotriva acestui proiect”, a spus Suciu.

Fostul premier Mihai Tudose, deputat PSD, a criticat iniţiativa legislativă, susţinînd că ”pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum, să vedem dacă un copil, de 8 martie, îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit”.

Supus la vot, proiectul de lege a fost respins cu 218 voturi împotriva iniţiativei şi 20 de voturi ”pentru”.

Ne găsiți și pe Google News