Bugetul României pe 2017: o colecție de iluzii fără fundament economic!
Politica

Bugetul României pe 2017: o colecție de iluzii fără fundament economic!

chilipirul-zilei.ro/

Grupul de parlamentari PNL Bihor, transmite, prin vocea deputatului Florica Chereches ca PNL a votat împotriva bugetului pe 2017, prezentat de guvernul Grindeanu, acesta fiind votat cu 208 voturi pentru și 107 împotrivă. Am decis acest lucru pentru că e un buget nerealist și supradimensionat, fiind construit pe 5,2% creștere economică și un deficit de 3%. Mai mulți specialiști români, dar și instituții internaționale, au avertizat România cu privire la țintele nerealiste asumate. Veniturile estimate nu vor putea fi atinse, ceea ce va conduce la nerealizarea cheltuielilor preconizate.

Observăm de asemenea, o supradimensionare a capitolului fonduri europene, pentru a arăta un procent mai mare din PIB la venituri. Sumele foarte mari în comparație cu anii precedenți de credite de angajament, maschează deficitul real pentru 2017 și fixează deficite mult mai mari pentru anii următori, se spune in comunicatul PNL Bihor

Cresc ca procent din venituri, cu aproape 70%, cheltuielile cu salarii, pensii, ajutoare sociale. Asta înseamnă că pentru investiții este nevoie de împrumuturi.

decathlon.ro

Cel mai mare buget îl are Ministerul Muncii și Justiției Sociale, de 78,5 miliarde lei, adică 9,6% din PIB, în timp ce, Ministerul Dezvoltării și Fondurilor Europene, are un buget de 6,9 miliarde lei, adică 0,85% din PIB, cu 1,4 miliarde mai puțin decât în 2016. Aceste cifre arată orientarea actualului guvern pentru asistență socială, în detrimentul investițiilor şi atragerii de fonduri europene.

 Fiind în opoziție, ca parlamentari PNL Bihor, suntem conștienți de faptul că șansele de a avea susținere pe amendamentele noastre sunt aproape nule, astfel că am decis să nu depunem zeci sau sute de amendamente, preferând să susținem împreună câteva proiecte mari de infrastructură. Astfel, am depus amendamente la Legea Bugetului, la capitolul infrastructură, care se referă la continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania , alături de colegi din alte județe, Centura Aleșd (am propus suplimentarea cu suma de    80.000 mii lei), Centura Beiuș-Ștei (am propus  suplimentarea cu suma de 130.000 mii lei) și drumul DN 76, Oradea-Deva (am cerut suplimentarea cu suma de  250.000 mii lei). Toate aceste proiecte sunt curpinse în bugetul pe acest an, prin grija fostului ministru al transporturilor, domnul Sorin Buşe, iar noi am cerut suplimentarea sumelor prevăzute, pentru a accelera ritmul lucrărilor şi chiar a finaliza, în acest an, anumite tronsoane din drumurile menționate. Aceste proiecte contribuie la dezvoltarea economică a județului, valorifică potențialul turistic al județului nostru și ne leagă de rețeaua de autostrăzi europene. Amendamentele noastre au fost susținute doar de grupurile parlamentare USR și PMP, astfel încât au fost respinse. PNL Bihor îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de gestul grupurilor parlamentare ale PSD-ALDE-UDMR, care nu au susţinut aceste proiecte cu importanță nu doar regională, dar şi națională.

PSD a arătat încă o dată că pentru ei nu a contat încrederea şi votul acordat de cetăţeni şi demonstrează că ei susţin doar legile şi proiectele care îi favorizează, iar acest lucru s-a putut observa şi prin modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală, precum şi a Codului fiscal, din zilele trecute.

Cu siguranță că acest comportament îi nemulțumește pe cetăţenii care au acordat în 11 decembrie votul lor celor de la PSD, iar acum constată că acest partid îi sfidează sistematic. Parlamentarii PNL îşi exprimă încă o dată angajamentul  față de susținerea obiectivelor de interes pentru județul Bihor, poarta de intrare în România, se arata in comunicatul PNL Bihor si transmis de deputatul Florica Chereches

Deputat PNL Florica Cherecheş, în numele grupului de parlamentari PNL de Bihor