Boxele de langa blocul “NATO” din Oradea au fost demolate
Stiri Oradea

Boxele de langa blocul “NATO” din Oradea au fost demolate

noriel.ro

Primăria Oradea a demolat, în perioada 17 mai – 21 mai, boxele și improvizațiile de lângă blocurile „NATO” din strada Voltaire, realizate fără forme legale și care prezentau un real pericol pentru izbucnirea unor  incendii, favorizând totodată comerțul ilegal, răspândirea bolilor și a mizeriei.

În zona străzii Voltaire nr. 2, în proximitatea blocurilor de locuit (blocurile NATO), erau amplasate construcții care au fost inițial magazii de lemne aferente locuințelor sociale, însă în timp acestea au fost transformate de către utilizatori, fără forme legale, în improvizații cu destinația de magazine/ locuințe/ garaje, toate acestea fiind realizate pe un teren ce aparține Municipiului Oradea. În decursul timpului, locația a devenit una rău famată, prin activitățile ilegale desfășurate aici.

Astfel, prin transformările realizate asupra magaziilor de lemne s-au format locuințe improvizate în care au locuit, în condiții greu de imaginat, tot felul de persoane. De asemenea, unele magazii destinate depozitării lemnelor au fost transformate în puncte de vânzare ale unor produse ilegale de tipul tutunului, băuturilor alcoolice și a unor substanțe interzise.

Primăria municipiului Oradea a fost sesizată în ultima parte a anului 2020 de Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor despre situația cu potențial de risc din vecinătatea blocurilor de locuit din str. Voltaire. Mai exact, Primăria a fost sesizată despre situația construcțiilor improvizate din materiale ușor inflamabile, care nu respectă măsurile de prevenire și stingere a incendiilor, respectiv de faptul că nu sunt asigurate distanțele de siguranță între acestea, iar depozitarea de materiale combustibile pot favoriza dezvoltarea și propagarea unor eventuale incendii.

decathlon.ro

Semnale despre neconformitățile din această zonă, respectiv despre problemele de igienă au fost transmise și de către Direcția de Sănătate Publică a județului Bihor

În sensul evitării unor incidente care s-ar putea solda cu victime, considerând că aceste construcții, care inițial au avut destinația de magazii de lemne, nu au mai fost utilizate potrivit scopului pentru care au fost construite, s-a emis Dispoziția de primar nr. 1903 din 28.12.2020 pentru aprobarea desfiinţării pe cale administrativă a construcţiilor constând în barăci, magazii și garaje, situate în mun. Oradea, str. Voltaire nr. 2, edificate pe teren – proprietate publică a Municipiului Oradea.

Astfel, în scop preventiv și pentru înlăturarea riscului de răspândire a bolilor, a incendiilor, a comerțului ilegal, a mizeriei, în perioada 17 mai – 21 mai, s-a luat măsura administrativă de desființare a tuturor acestor construcții și improvizații.

În realizarea acestor măsuri s-a colaborat cu Direcția de Asistență Socială Oradea, Poliția Municipiului Oradea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor.