Bolojan muta modelul de administratie eficienta si dezvoltare accelerata, de pe vremea cand era primar, la judet. Cum a facut rost de bani pentru ca 5 proiecte judetene de infrastructura rutiera sa nu se blocheze
Stiri Bihor

Bolojan muta modelul de administratie eficienta si dezvoltare accelerata, de pe vremea cand era primar, la judet. Cum a facut rost de bani pentru ca 5 proiecte judetene de infrastructura rutiera sa nu se blocheze

Multa lume se intreaba cum reuseste Bihorul sa sustina un ritm accelerat al investitiilor si isi permite sa lanseze proiecte, sa atraga fonduri europene sau  guvernamentale, in conditiile in care banii vin esalonat, uneori cu intarziere.

Explicatia e simpla, Bolojan aplica aceeasi strategie la judet asa cum o facea si la Primaria Oradea,, imprumutandu-se la banci pana la decontarea cheltuielilor.

Strategie e simpla, dar eficienta, iar in acest mod, Oradea s-a dezvoltat cu mult peste ritmul mediu al Romaniei, lasand in urma orase mult mai bogate si mai consacrate, insa cu edili fara viziune si probabil fara chef de implicare.

Ajuns la Consiliul Judetean Bihor, Ilie Bolojan duce modelul de administratie si aici, iar acum, la inceput de an, contracteaza un credit de investiții, pentru a putea continua lucrarile de investitii incepute anul trecut, fara a aparea blocaje ce tin de plata contractelor.

INtr-un comunicat, CJ Bihor anunta ca acest credit s-a încheiat cu Banca Transilvania și este în valoare de 250 de milioane de lei.

Consiliul Județean Bihor a accesat acest credit pentru a derula într-un ritm susținut lucrările la proiectele de infrastructură cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027, până la decontarea banilor. Execuția unora dintre aceste investiții a început deja de mai mult de un an. Aceste sume sunt necesare pentru a menține ritmul lucrărilor și pentru a finaliza investițiile într-un timp cât mai scurt, redându-le astfel bihorenilor”, a explicat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Durata creditului este de 15 ani, din care 2 ani perioada de tragere și de grație, iar 13 ani este perioada de rambursare.

Lista de obiective cuprinde finanțarea a cinci investiții:

  • drumul de ocolire Oșorhei și reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel;
  • drumurile de ocolire Nojorid și Sântandrei;
  • drumul de ocolire Biharia și drumul de legătură cu Paleu;
  • reabilitare și modernizare DJ 795 Salonta – Tinca ;
  • modernizare DJ763 Padiș – Ic – Ponor.

Rata anuală a dobânzii percepute de Banca Transilvania este variabilă și se compune din indicele ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja de 0,90%. Nu se percep alte comisioane sau costuri suplimentare.

Ne găsiți și pe Google News