Bilantul pagubelor produse de furtuna din 25 iulie 2023
Stiri Oradea

Bilantul pagubelor produse de furtuna din 25 iulie 2023

Primăria Oradea a inventariat pagubele produse de furtuna de săptămâna trecută pe domeniul public. În intervalul scurs, cu sprijinul instituțiilor subordonate și a unor companii partenere, au fost degajate arterele, parcurile și celelalte spații comune de copacii doborâți sau rupți de vijelia puternică.

Au fost inventariați, până în acest moment, 846 de arbori doborâți la sol și 2.093 de arbori afectați prin rupere, situați în parcuri și pe arterele importante de circulație. Inventarul este în curs de actualizare și în prezent, municipalitatea urmând să primească și de la asociațiile de proprietari situația arborilor afectați în zonele de blocuri.

Citeste si: FOTO | Imagini dupa furtuna din aceasta seara din Oradea. Acoperisuri smulse, copaci doborati si masini avariate

Pentru a degaja în timp util parcurile orădene, companiilor din subordinea Primăriei Oradea le-a fost arondat câte un parc pe care să-l curețe, dar au fost și unele companii private care și-au asumat această responsabilitate.

Astfel, Parcul 1 Decembrie a fost preluat de către OTL, Parcul I.C. Brătianu de către RER, Parcul Petőfi Sandor de Compania de Apă, Parcurile 22 Decembrie și Libertății de către firma Kaluna, Parcul Nicolae Bălcescu și parcul din fața Liceului Sportiv de Termoficare Oradea, iar Parcul Olosig de către Adidem. Cimitirul municipal și Grădina Zoologică se află în responsabilitatea ADP Oradea.

La nivelul municipiului Oradea, situația fondului plantat existent, pe specii predominante, este următoarea: prun – aprox. 24.000 bucăți, arțar – 13.000 buc.,  frasin – 3.577 buc., nuc – 7.660 buc., plop – 1.094 buc., stejar – 1.660 buc., catalpă – 2.660 buc. În urma evenimentului din 26 iulie, speciile cele mai afectate au fost castan, tei, paltin argintiu, prunus, platan și thuya.

Am făcut această inventariere a lor pentru că în viitor va trebui să ne gândim la o modalitate de plantare a unor arbori care să fie mai rezistenți la astfel de intemperii, la astfel de fenomene meteorologice, care probabil vor fi din ce în ce mai frecvente în zona noastră”, a declarat primarul Florin Birta.

Masterplan pe 10 ani privind patrimoniul arboricol al municipiului

Primăria Oradea are cuprins în bugetul orașului pe trimestrul III al anului 2023 un  masterplan pe următorii zece ani, în ceea ce privește patrimoniul arboricol al municipiului Oradea – plantări și tăieri de arbori. Scopul acestuia este identificarea etapizată a principalelor intervenții ce urmează a fi realizate în fondul plantat existent.

Asta înseamnă o procedură de urgență, mai ales în urma acestui fenomen care s-a întâmplat săptămâna trecută. Vom demara o procedură de licitație pentru evaluarea stării de sănătate a arborilor, identificarea riscului prezentat  de către un arbore sau părți din el și totodată recomandarea intervențiilor optime pentru eliminarea riscurilor. Vom solicita în caietul de sarcini prezența specialiștilor, recomandări pentru management al arborilor, întreținerea plantațiilor mature de arbori din parcuri și scuaruri, precum și alegerea corectă a speciilor de arbori menite să înlocuiască în timp fondul plantat existent”, a menționat primarul Florin Birta.

În 2023 se încheie acordul-cadru pe care municipalitatea îl avea pe o perioadă de 3 ani, de plantări de arbori. Acest acord prevedea plantarea în trei ani de zile a aproximativ 2500 arbori, adică 7-800 arbori/ pe an. 

În această perioadă, Primăria Oradea pregătește caietul de sarcini pentru următoarea licitație pe intervalul de timp 2024-2027, acordul-cadru prevăzând plantarea a 10.000 de arbori, 2.500 arbori/an în municipiu.

Tot în cadrul daunelor provocate de furtună, administrația locală a făcut o centralizare a daunelor înregistrare la instituțiile subordonate Consiliului Local (spitale, direcții și locuințe avute în administrare, școli), valoarea totală a acestora ridicându-se la aproximativ 1 milion de euro, daune care ar putea fi suportate, în următoarea perioadă, de către municipalitatea orădeană.

Începând de mâine, o comisie din cadrul Prefecturii Bihor va efectua o evaluare a pagubelor din municipiul Oradea, iar după finalizarea acestei evaluări se va iniția un proiect de Hotărâre de Guvern pentru accesarea unor sume din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru plata daunelor cauzate de furtună.

Ne găsiți și pe Google News