Bihorul, lider in intentia de realizare a unor proiecte medicale transfrontaliere, in zona de vest a tarii
Stiri Bihor

Bihorul, lider in intentia de realizare a unor proiecte medicale transfrontaliere, in zona de vest a tarii

chilipirul-zilei.ro/
La inițiativa Consiliului Județean Bihor, vineri, 21 aprilie 2017, a avut loc o întâlnire între președinții consiliilor județene din zona de vest a țării, ministrul Sănătății, Florian Bodog, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, directorul general al ADR Nord Vest, Marcel Boloș, respectiv reprezentanți ai BRECO și Ministerului Dezvoltării, tematica întâlnirii fiind clarificări referitoare la realizarea proiectelor medicale transfrontaliere.

Conducerea Consiliului Județean Bihor a considerat prioritară deja din luna august 2016 scoaterea de sub incidența ajutorului de stat a proiectelor dedicate domeniului sănătății din finanțările programelor transfrontaliere, reușind să coaguleze în jurul acestui subiect și liderii celorlalte județe din vestul țării. Această inițiativă a fost discutată din vara anului trecut în permanență cu specialiștii ministerelor și miniștrii de resort, tematica fiind dusă pe agenda Guvernului. Ieri, în cadrul unei videoconferințe dintre domnii Pásztor Sándor și Bogdan Chirițoiu au fost detaliate punctual câteva problematici, iar pentru întâlnirea de astăzi s-au discutat cu materiale deja redactate.

Concret, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a emis o scrisoare de comfort care stabilește că proiectele de sănătate nu intră sub incidența ajutorului de stat, în vreme ce, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că va iniția, o modificare normativă în Parlament tocmai pentru a înlesni implementarea acestui tip de proiecte.

“Am făcut lobby pentru ca acest proiect să înainteze cu pași importanți. Ieri a avut loc videoconferița cu domnul președinte Chirițoiu, astăzi avem materialul finit, iar săptămâna viitoare va fi prezentat Guvernului României. Reprezenmtanții județelor implicate sunt convinse că inițiativa va avea succes și fiecare va realiza ceea ce și-a propus pentru dezvoltarea infrastructurii pe sănătate”, a precizat președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor.

decathlon.ro

Astfel, Consiliul Județean Bihor a primit undă verde privind “Proiectul integrat pentru îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale și dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor de sănătate”, proiect în care este lider, urmând să fie realizat cu un partener din Hajdú-Bihar. La întâlnirea de astăzi au participat și ceilalți doi președinți ce urmează să se implice în proiecte de sănătate în cadrul cooperării transfrontaliere, Pataki Csaba, Consiliul Județean Satu Mare, respectiv, Călin Dobra, Consiliul Județean Timiș.