Bihorenii pot dona alimente de Paște în 5 magazine Lidl
Stiri Oradea

Bihorenii pot dona alimente de Paște în 5 magazine Lidl

De Paște, rețeaua Băncilor pentru Alimente din România în parteneriat cu Lidl România organizează campania de colectă în 120 de magazine Lidl din țară. Din 19 aprilie până în 16 mai, românii pot dona alimente neperisabile în cutiile amplasate după casele de marcat.

Bihorenii pot dona în cele 4 magazine Lidl din Oradea: str. Nufărului Nr. 28 J, str. T. Vladimirescu Nr. 87, Calea Borsului Nr. 6C, str Fabricilor Nr. 2, dar și în Lidl Salonta str. Regele Ferdinand Nr. 2.

Acesta este al doilea sezon în care Banca Regională pentru Alimente Oradea organizează Colecta de sărbători. În Colecta de Crăciun 2020, doar bihorenii și maramureșenii au donat 1253 kg produse în 4 magazine Lidl, care au fost distribuite persoanelor din categorii defavorizate din evidenta a 20 de organizații beneficiare în programul de ajutor alimentar. În Campania de Paște 2021 participă 12 magazine din regiune, în Oradea, Salonta, Satu Mare, Zalău, Baia Mare, Baia Sprie, Sighetu Marmației.

În magazinele participante sunt semnalizate la raion alimentele neperisabile ce pot fi donate.  Aceste categorii nu necesită o temperatură specială de păstrare: alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez, paste făinoase, ingrediente de copt, lapte UHT), conserve (de legume, carne, fructe), sosuri, sucuri, produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri.

interlink.ro

Colecta în magazinele partenere e singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie. 

În restul anului rețeaua băncilor pentru alimente preia de la companii produse în surplus, cum sunt stocurile sezoniere, mărfurile refuzate la platformă din motive estetice, produsele provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi sau produsele ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft. Toate produsele sunt în termen și bune pentru consum uman și sunt donate imediat. Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile. 

Proiectul Banca pentru Alimente a început în România în 2016, prin fondarea Băncii pentru Alimente București și s-a extins cu sprijinul Federației Europene a Băncilor Alimentare în toată țara prin Băncile regionale din Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, urmând a fi constituită și cea din Galați. În 5 ani rețeaua a colectat 5076 tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a donat spre mai mult de 400 de organizații, ca ajutor alimentar recurent pentru 113.000 de persoane aflate în situații vulnerabile.

Banca Regională Pentru Alimente Oradea și-a început activitatea în 10 martie 2020, colectând de la companiile donatoare în primul an 516 tone de alimente, în valoare de 4,2 milioane RON. Aceste produse ce au putut fi salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 70 de organizații la peste 19000 de persoane. În 2021 Banca își intensifică activitatea în județele din regiunea sa, cu misiunea de a contribui la reducerea sărăciei, foametei și risipei alimentare, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din Bihor, Sălaj, Maramureș, Satu Mare.

Atât pentru extinderea proiectului în rețeaua națională, cât și pentru Banca Regională din Oradea, Lidl România este principalul sponsor, care și-a asumat să susțină financiar o parte din costurile de funcționare și dezvoltarea infrastructurii pentru o asemenea rețea și să contribuie la fondarea celor 9 bănci regionale pentru alimente planificate pentru România în Federației Băncilor Pentru Alimente din România-FBAR.

Pe lângă  sprijinul financiar de peste 2 milioane de lei în dezvoltarea băncilor, retailerul donează constant și produse pentru îndeplinirea misiunii rețelei. 

Companiile ale căror donații au fost distribuite de Banca pentru Alimente Oradea sunt:

Lidl, Albalact, Boglar Champ, Danone, Simultan, LaDorna, Hell Energy, Metro Cash&Carry, Kaufland, Unilever, ETI, Primagra Arad, ALKA, Covalact, Kellogg’s, Nestle, Tymbark, Olympus Lactate Brașov, ORKLA Foods Romania, Penny, Vitall Crevedia, Pop Mezel Prod, Carmexim, Depo Ice, Biofresh Banat, Mere Casa Panciu, US Food Network(KFC), Derpan, Gama&Gama, Coco Rico Aayalex. 

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0