In Bihor va fi inaugurat primul Centru de pregatire pentru salvamontisti din Romania
Informatii utile

In Bihor va fi inaugurat primul Centru de pregatire pentru salvamontisti din Romania

În luna noiembrie urmează să fie inaugurat primul Centru de pregătire pentru salvatori montani acreditat din România. Acesta va fi amplasat la Vârtop și este realizat în cadrul unui proiect comun derulat de Consiliul Județean Bihor și cantonul elvețian Sankt Gallen. Bugetul total al proiectului este de 293.116,00 CHF, din care, finanțarea nerambursabilă este 249.016,00 CHF, iar contribuția Consiliului Județean Bihor este 44.100 CHF.

Centrul va fi găzduit în containere modulare, funcționalitatea acestora fiind astăzi demonstrată la Aleșd, în fața unei comisii formate din președintele Consiliului Județean și partenerii elvețieni. Cele 12 containere urmează să fie dispuse în zona Vârtop. Vreme de un an, cei 1000 mp necesari implementării proiectului au constituit un diferend între primăria Câmpani și Consiliului Județean. ”Problema terenului a fost rezolvată, el urmând să fie administrat de către Consiliul Județean, centrul de pregătire fiind operațional încă din iarna acestui an.” – spune președintele Pásztor Sándor.  

Pe lângă investiția în școala de salvamont proiectul mai prevede și achiziționarea unui vehicul utilitar de intervenție UTV, realizarea manualului care cuprinde codul de conduită a salvatorilor în ceea ce privește relația dintre echipa de salvare montană și cei care gestionează și operează zonele de schi, astfel încât prevenirea accidentelor și intervențiile în caz de accidente sa poată fi efectuate cu maximă eficiență.

Scopul final al proiectului este creșterea siguranței pentru turiștii din zonă și implicit atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori în Munții Apuseni

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News