Batran gasit carbonizat in casa dupa stingerea unui incendiu din Girisu de Cris
Comunicate de presa

Batran gasit carbonizat in casa dupa stingerea unui incendiu din Girisu de Cris

În perioada 07-08 ianuarie 2017, pompierii militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au desfășurat 12 misiuni de stingere a incendiilor, 10 dintre aceste evenimente având ca împrejurare determinantă coșurile de fum (necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile).                         

Astfel, echipajele de pompieri ale Detașamentelor 1 și 2 Oradea au intervenit pentru stingerea a trei incendii (două produse sâmbătă la două locuințe situate pe strada Rozelor din Oradea și în Uileacu de Munte, respectiv la un incendiu izbucnit duminică, la o casă de pe strada Grâului din municipiul Oradea) provocate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine. Cele trei evenimente nu s-au soldat cu daune materiale, arzând doar funinginea din interiorul coșurilor de fum.

Forțele de intervenție ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat duminică, 08 ianuarie a.c. pentru localizarea și lichidarea unui incendiu cu o cauză probabilă similară, izbucnit la acoperișul unei locuințe din Alparea, comuna Oșorhei. În acest caz, flăcările au afectat o suprafață de circa 50 de metri pătrați din acoperișul casei.

 În data de 07 ianuarie a.c., echipajele Secției de Pompieri Beiuș au fost alertate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un șopron din cadrul unei gospodării situate în localitatea Tărcaia.

Cauza probabilă a evenimentului, soldat cu arderea acaretului pe o suprafață de circa 60%, a constituit-o depozitarea cenușii și a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile.

Pompierii militari au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la locuința aflată în apropiere.

În jurul orei 15.40, echipajele de pompieri ale Stației Aleșd au intervenit în localitatea Peștere, comuna Aștileu, unde au localizat și lichidat un incendiu produs la acoperișul unei case, cel mai probabil din cauza coșului de fum neprotejat termic față de mijloacele combustibile.

Forțele de intervenție au stins incendiul în aproximativ 10 minute, limitând pagubele la circa cinci metri pătrați acoperiș.

În  jurul orei 21.25, Detașamentul de Pompieri Salonta a fost solicitat să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență având  o cauză probabilă similară, produsă la o casă din Tămașda, comuna Avram Iancu. Incendiul a fost stins cu operativitate, pagubele fiind reduse la circa doi metri pătrați tavan din scândură.

În jurul orei 22.10, forțele de intervenție ale Detașamentului 2 de Pompieri Oradea au fost mobilizate pentru stingerea un incendiu izbucnit la podul unei locuințe din Sântion.

Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în aproximativ o oră, împiedicând extinderea flăcărilor la încăperile locuinței, după care, până în jurul orei 01.00, au acționat pentru căutarea eventualelor focare ascunse și pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Ca urmare a producerii incendiului, generat cel mai probabil, și în acest caz, de coșul de fum neprotejat termic față de mijloacele combustibile, au ars aproximativ 60 de metri pătrați din acoperișul casei și circa 150 kilograme fân depozitat în interiorul podului.  

În seara aceleiași zile, în jurul orei 21.40,  echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea au fost solicitate să intervină pe strada Margaretei din municipiu, pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta violent  la o magazie de lemne din cadrul unei gospodării și la acoperișul casei de care aceasta era lipită.

Pompierii militari au acționat  cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și cu o autospecială de lucru la înălțime, localizând și lichidând incendiul în limitele găsite (în aproximativ 20 de minute) și împiedicând propagarea acestuia la întreg acoperișul și la încăperile casei.

Au ars magazia de lemne, construită pe o suprafață de circa 12 metri pătrați, aproximativ 20 de metri pătrați din acoperișul casei și s-a deteriorat o suprafață de circa 60 de metri pătrați de acoperiș.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de jar, scântei purtate de vânt.  

Duminică, 08 ianuarie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Salonta au stins un incendiu produs la podul unei locuințe de pe strada Cloșca din localitate, reușind să limiteze pagubele la aproximativ doi metri pătrați tavan din scândură.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un coș de fum deteriorat.

În jurul orei 04.50, echipajele Stației de Pompieri Ștei au intervenit în localitatea Seghiște, comuna Lunca,  pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință, cel mai probabil din cauza coșului de fum amplasat necorespunzător și neprotejat termic față de mijloacele combustibile.

Evenimentul s-a soldat cu arderea tocului unei uși și a unei grinzi de lemn de aproximativ un metru liniar.

Între orele 13.15 – 13.40, echipajele de pompieri ale Detașamentului Salonta au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe de pe strada Toldi Miklos din localitate.

Ca urmare a producerii evenimentului, provocat și în acest caz, de coșul de fum neprotejat termic față de mijloacele combustibile, au ars circa 12 metri pătrați din acoperișul casei și circa 10 metri pătrați din acoperișul unui acaret.

Din nefericire, în data de 07 ianuarie a.c., în urma producerii unui incendiu la o locuință din localitatea Tărian, comuna Girișu de Criș, o persoană în vârstă de 80 de ani și-a pierdut viața, trupul proprietarului casei fiind găsit carbonizat. Incendiul, generat de jarul căzut din sobă, a fost stins de către populație, iar pagubele materiale înregistrate au constat într-un scaun din lemn și o ladă de plastic.

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor sublinează, încă o dată, faptul că, respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor preîntâmpină producerea unor astfel de evenimente ce se pot solda cu mari pagube materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti:  

  • Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.);
  • Verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
  • Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting  complet resturile de jar.
  • Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
  • Depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, la sobele de cărămidă sau teracotă;

În faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 centimetri