Banii colectati la concertul caritabil al Laurei Bretan si Paulei Seling, vor fi utilizati pentru achizitionarea unor echipamente de alertare pentru oamenii vulnerabili
Stiri Oradea

Banii colectati la concertul caritabil al Laurei Bretan si Paulei Seling, vor fi utilizati pentru achizitionarea unor echipamente de alertare pentru oamenii vulnerabili

În data de 16 aprilie 2019, în organizarea platformei Transylvanian Debates, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea – UPU SMURD Bihor și a Fundației pentru SMURD, a avut loc un concert caritabil susținut de către Paula Seling și Laura Bretan și găzduit de Biserica Sf. Spirit din Oradea.

Cei peste 1000 de participanti au asistat nu doar la un spectacol de cea mai înaltă calitate susținut de cele două artiste dar au participat și la momentul de inițiere a unui proiect care își propune să identifice și să aplice soluții pentru o problemă majoră a societății noastre: bătrânul singur. Devenit exponentul unei categorii extrem de vulnerabile, bătrânul singur trebuie să își găsească locul între preocupările comunității din care face parte.

Deasemenea dorim sa multumim echipei de peste 80 voluntari de la Scoala Gimnaziala Dacia, Colegiul National Emanuil Gojdu si Comunitatea Inspiratio.

Scopul proiectului inițiat cu această ocazie este de a găsi calea transformării marii comunități orădene, și ulterior bihorene, într-un mediu sigur pentru bătrânul singur, prin identificarea soluțiilor tehnice și informatice de supraveghere și solicitare activă sau pasivă de sprijin în momentele dificile în care se poate găsi vârstnicul. Obișnuit cu o independență a vieții cotidiene, la un moment dat, ca urmare a unui context a stării de sănătate, această independență se poate pierde brusc. În cazul în care persoana respectivă are alături de ea familia, această trecere este mai ușoară. În cazul celui singur, acest moment dificil se poate transforma într-o tragedie, și realitatea ne demonstrează că foarte des aceste tragedii au loc, nu rareori cu pierderea vieții celui aflat în imposibilitatea de a solicita sprijin.

Fondul colectat cu ocazia acestui concert, în valoare totală de 35.400 lei, va fi utilizat pentru dezvoltarea unui sistem complex format în principal din:

  • Echipamente de monitorizare de la distanță a anumitor parametri (frecvență cardiacă, tensiune arterială, electrocardiogramă) – periodic,
  • Echipamente de alertare, tip buton de panică – permanent
  • Echipamente de comunicare a prezenței – în baza unor proceduri
  • Crearea unui dispecerat de monitorizare – în cadrul UPU-SMURD Bihor
  • Crearea unui sistem de proceduri și principii de integrare a persoanelor care necesită asistență prin aceste sistem
  • Crearea unui sistem de proceduri și principii de integrare a persoanelor la care s-a identificat un nivel ridicat de dependență într-un sistem de asistență socială comunitară

Ca și prim-rezultat al acestui concert caritabil, și. ca urmare a sensibilizării autorităților legate de necesitatea identificării de soluții pentru această categorie de persoane vulnerabile, Primăria Municipiului Oradea a decis susținerea în totalitate a Proiectului.