Baile Felix, “perla” decazuta a statiunilor termale din Romania. Reactia unui turist.
Turism

Baile Felix, “perla” decazuta a statiunilor termale din Romania. Reactia unui turist.

Foarte multa lume a auzit de Baile Felix, de apele lui termale, de lacul cu Nuferi, de parcurile lui unde te puteai plimba si respira in liniste un aer boem de statiune turistica, lume care spunea odinioara, “Oradea? Orasul de langa Baile Felix?”

Astazi insa, nu mai este asa, Baile Felix si-a pierdut unicitatea si farmecul, datorita unei administrari proaste a tot ce inseamna infrastructura si a lipsei de interes a autoritatior locale. Parcul plin de gherete si vanzatori ambulanti la care bubuie manelele, mizerie pe jos si-n iarba, cladiri darapanate, buruieni ce napadesc intreaga statiune, terase construite fara noima, multe dintre ele tip “comunist”, asa cum le cataloga Razvan Pascu, un cunoscut marketer in turism, dupa ce a vizitat statiunea.

Tot mai multi turisti se plang ca statiunea are potential neexploatat, ca peisajul este dezolant si pleaca cu un gust amar acasa.

Unul dintre acesti turisti ne-a scris parerea lui despre statiune, subliniind “discrepanța Oradea-Băile Felix”.

Vă transmit o adresă trimisă primarului comunei Sânmartin, în ideea că poate va declanșa ceva, fiindcă am rămas decepționat de discrepanța Oradea-Băile Felix, referitoare la modul de administrare“, ne scrie Bogdan-Radu Brînzan, un turist din Galati, ce a petrecut un sejur de 5 nopti in Baile Felix, la un hotel de lux din statiune.

Da, serviciile (hotelului) se ridică la nivelul de 5*. Problema este că din momentul în care am ieșit din hotel, s-a rupt filmul, stațiunea arată deplorabil. Ca un bâlci.“, explica turistul.

Bogdan-Radu Brînzan a vizitat si Oradea, de care a ramas impresionat si, cu un gust amar, a decis sa trimita o scrisoare primarului din Sanmartin, in speranta ca se va face ceva.

,,Bună ziua, domnule primar!

Am petrecut 5 zile de concediu în stațiunea Băile Felix aflată în administrarea comunei Sânmartin. Am rămas profund dezamăgit de parcul neîngrijit, cu aspect comunistoid, de lipsa locurilor de parcare, de spațiile ocupate de tarabe, chioșcuri, unde erau atârnate tot felul de nimicuri cu aspect de bâlci. S-a construit haotic, fără viziune, fără reguli. Hoteluri abandonate, sau nerenovate. Cu alte cuvinte, stațiunea arată deplorabil, ca-n anii 80-90. La atâția turiști, nu pot să cred că nu se găsesc fonduri pentru a investi spre a-i scimba fața, așa cum merită. Mijloace de agrement nu există, în afară de ștranduri. Păcat, stațiunea are un potențial imens, dar neexploatat. Poate că un nou referendum și cedarea stațiunii Oradiei, care în paranteză fiind spus m-a impresionat, este soluția.

Vă mulțumesc pentru atenție și sper să vă influențeze pozitiv ce v-am relatat.

Cu stimă,
Bogdan-Radu Brînzan “

In luna martie 2017, Primaria Sanmartin depunea spre aprobare un proiect cu finantare europeana pentru reamenajarea centrului statiunii Baile Felix si realizarea unei promenade. Au trecut doi ani pana cand Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin a declarat intr-un interviu, la Stirile PRO Tv, ca a obtinut finantare europeana pentru “cele mai mari investiţii din ultimii 30 de ani.

Cu toate acestea, Baile Felix, candva Perla statiunilor termale, ramane o dezamagire pentru oradeni, pentru turisti, dar si pentru multi locuitori ai comunei Sanmartin.