Autoritatile lanseaza aplicatia si site-ul RO-ALERT, destinate emiterii de alerte in caz de situatii de urgenta
Informatii utile

Autoritatile lanseaza aplicatia si site-ul RO-ALERT, destinate emiterii de alerte in caz de situatii de urgenta

Începând de azi, ora 09:00, a fost lansat pagina web destinată portalului RO-ALERT, portal care urmărește să emită alerte în situații de urgență majore, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt expuse unui pericol iminent. Astfel de situații pot fi calamități naturale, fenomene meteo extreme, inundații de mari proporții sau dezastre de origine umană.

Momentan, aplicația RO-ALERT este în etapa de testare, urmând ca în perioada 17-27 septembrie să fie demarată o procedură de testare la nivel național. În acest sens, în perioada imediat următoare, este indicat ca cetățenii să acceseze www.ro-alert.ro, să acceseze rubrica – Configurare telefon, unde vor găși toți pașii și indicațiile exacte privind modul de configurare a aplicației. În perioada de testare vor fi emise alerte cu mențiunea TESTARE.

Menționăm că platforma ro-alert a fost dezvoltată în colaborare cu toți operatorii de telefonie mobilă iar unele telefoane vor fi configurate cu aplicația de alertare în mod automat printr-un update emis de operatorul de telefonie.

Sistemul ro-alert.ro va fi disponibil și pentru sistemul de operare iOS începând cu cel târziu luna decembrie. Avertizările vor funcționa atât pe smartphone cât și pe telefoanele de generații mai vechi.

FOARTE IMPORTANT – sistemul ro-alert.ro va emite avertizări doar în caz de fenomene extreme, severe, iminente, în cazuri în care viața, sănătatea sau proprietatea vă este pusă în pericol, și de asemenea alerte destinate exact zonei în care va aflați. În consecință, este FOARTE IMPORTANT ca mesajul să fie citit de persoanele care-l recepționează.

Sistemul funcționează în sistem Cell- broadcast, prin celule radio, diferit față de sistemul sms. Alerta va fi însoțită de un semnal audio, indiferent dacă telefonul este într-un mod silențios sau nu, semnal audio care nu va înceta decât prin citirea mesajului de pe ecran.

Sistemul  permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Mod de funcționare a sistemului RO-ALERT

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Difuzarea mesajului de avertizare

Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Alte informații referitoare la avertizarea unei situații de urgență difuzate rețelelor de comunicații mobile includ valabilitatea mesajelor și numărul de redifuzari. Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.

Recepționarea mesajului de avertizare

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat.

Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon.

Funcționalitățile Sistemului RO-ALERT
  • Difuzarea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • Difuzarea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
  • Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp;
  • Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming pe teritoriul României;
  • Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.
loading...