Ieri, 18 octombrie, au fost demarate lucrările la Centura Sânmartin. Momentul a fost marcat printr-o conferință de presă susținută de către Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, și Călin Roman, directorul Erbașu Transilvania, reprezentant al firmei care execută lucrările. Conferința de presă a avut loc pe șantierul centurii, la ieșirea din localitatea Sânmartin.
„E o lucrare de 8 kilometri, traseul principal având 5,7 kilometri, bretele de legătură cu Drumul Național DN76 și cu un drum județean având peste 2 kilometri. Astăzi, în prima zi de lucru, am mobilizat în jur de 30-40 de persoane și 20-25 de utilaje, dar vom avea o mobilizare mai mare, în așa fel încât să terminăm lucrările în decembrie, anul viitor”, a explicat Călin Roman, directorul Erbașu Transilvania.
Drumul de legătură între Municipiul Oradea și Comuna Sânmartin va avea o lungime de 5,754 km, cu bretele de legătură de 2,274 km. Platforma drumului va avea o lățime de 10 metri. Sunt prevăzute 2 benzi de circulație, câte una pe sensul de mers, cu pistă de biciclete. Proiectul prevede construirea a 3 poduri, 2 pasaje supraterane, un viaduct și 4 noduri rutiere.
„Progresele pe acest parteneriat pe care îl avem cu Consiliul Județean Bihor sunt extraordinare. Acum patru luni am participat la semnarea contractului, iar acum văd că lucrările sunt demarate. Mult succes în continuare antreprenorului și partenerului nostru, Consiliului Județean Bihor! Sunt convins că termenul stabilit este unul realist pentru finalizarea lucrărilor”, a precizat Cristian Pistol, directorul general CNAIR.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a adăugat: „Acest proiect face parte din pachetul de proiecte care urmăresc să facă o circulație mai bună în zona metropolitană a Municipiului Oradea și, de asemenea, să reducă numărul de accidente. Fiind a doua ieșire din Oradea ca aglomerație, după cea dinspre Oșorhei, practic acest drum va prelua o parte din traficul care astăzi se desfășoară prin centrul localității Sânmartin, prin stațiunea Băile Felix. Fără parteneriatele pe care le-am încheiat în acești ani cu CNAIR, noi nu am fi reușit să accesăm aceste proiecte pe fonduri europene. Mulțumesc tuturor partenerilor implicați”.
Constructorul este asocierea formată din CONSTRUCTII ERBASU S.A. – lider de asociere, VAHOSTAV-SK, a.s. – DRUMURI ORASENESTI S.A. – PROCONS GROUP SRL. Durata de execuție a drumului a fost stabilită la 12 luni.
Valoarea totală a investiției este 177.238.798 lei, cu TVA inclus. Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
La deschiderea șantierului au mai participat Eugen Cecan, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj și Adrian Foghiș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Ne găsiți și pe Google News