Atentie la cosurile de fum! Trei incendii, cauzate de necuratarea cosurilor, au avut loc in doar 24 de ore
Stiri Bihor

Atentie la cosurile de fum! Trei incendii, cauzate de necuratarea cosurilor, au avut loc in doar 24 de ore

În intervalul 14 -15 ianuarie a.c., echipajele de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au intervenit pentru stingerea a trei incendii provocate, cel mai probabil, de  coșurile de fum deteriorate, necurățate de funingine, respectiv neprotejate termic față de materialele combustibile.

 În data de 14 ianuarie, pompierii Detașamentului 1 Oradea au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință situată pe strada Seleușului din municipiul Oradea,  eveniment generat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine. Datorită sesizării în timp util a evenimentului și a operativității echipajelor de stingere, incendiul nu s-a soldat cu pagube, arzând doar funinginea din interiorul coșului.

În cursul nopții de duminică spre luni, 15 ianuarie a.c., între orele 03.45 – 04.10, echipajele de pompieri ale Secției Beiuș au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei locuinţe din localitatea Finiș, cauza probabilă a evenimentului constituind-o un coş de fum deteriorat. Forțele de intervenție au stins incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga locuință. Au ars aproximativ 3 metri pătrați din acoperișul locuinței și circa 7,5 metri pătrați din tavanul de lemn al unei încăperi.

În dimineața zilei de luni, 15 ianuarie a.c., în jurul orei 08.00, un apelant al numărului unic 112, sesiza izbucnirea unui incendiu la acoperișul unei unități școlare din localitatea Cherechiu, elevii care se aflau în școală fiind evacuați în momentul producerii evenimentului. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor a mobilizat la locul indicat, trei  echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2 din cadrul Stației Săcueni.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul cu operativitate, limitând pagubele la circa 4 metri pătrați elemente de construcție din structura acoperișului.

Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

Din fericire, în urma producerii evenimentelor menționate, nu  au existat persoane rănite, iar pagubele au fost considerabil limitate, însă astfel de situații de urgență se pot solda cu mari pagube materiale, persoane rănite și chiar cu pierderi de vieți omenești.

 În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, subliniind faptul că, burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere semnificativă în sezonul rece.

Măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice acestei perioade:
  • coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
  • în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
  • coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.;
  • în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
  • gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.