Amenzi date de politistii locali pentru comertul ilicit din Oradea
Stiri Oradea

Amenzi date de politistii locali pentru comertul ilicit din Oradea

noriel.ro
Polițiștii locali au acționat în cursul acestei săptămâni pentru prevenirea și combaterea comerțului ilicit în domeniul circulației mărfurilor cu produse alimentare.

Astfel, în urma controalelor efectuate în zona pieței Cetate, respectiv la intrarea în piață pe strada Dimitrie Cantemir nr. 2C, agenții Poliției Locale Oradea au sancționat contravențional 10 persoane fizice pentru încălcări ale prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 1 500 de lei, fiind confiscate totodată 70 kg de afine și produse alimentare (lactate, brânzeturi, fructe și legume), acestea având destinația finală Grădina Zoologică a municipiului. 

Reamintim cele mai frecvente contravenții întâlnite la persoanele fizice privind comerțul illicit, respectiv:

  • – vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii judeţene sau prefecture;
  • – expunerea spre vânzare ori vânzarea de mărfuri sau orice alte produse fără specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat;
  • – efectuarea de activităţi de comerţ sau prestări de servicii, după caz, cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Documentele de provenienţă vor însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.

Contravențiile sus menționate  săvârșite de către persoane fizice se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, iar dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei.

orange.ro

Poliţiştii locali vor continua verificările și în alte zone ale municipiului Oradea.