Ambasadorul Germaniei in vizita la Oradea. Peer Gebauer: „Am auzit numai lucruri bune despre Oradea”
Stiri Oradea

Ambasadorul Germaniei in vizita la Oradea. Peer Gebauer: „Am auzit numai lucruri bune despre Oradea”

Primarul Florin Birta a primit astăzi, 31 ianuarie, vizita ambasadorului Germaniei în România, E.S. Peer Gebauer. La întrevedere a participat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

În deschidere, edilul a vorbit despre dezvoltarea Oradiei din ultimii ani și despre progresele înregistrate datorită banilor europeni care au adus îmbunătățiri considerabile în toate domeniile.

’’Am pus accentul pe dezvoltarea orașului și a comunității noastre. În ultimii 12 ani am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 650 milioane de euro și am transformat Oradea în ceea ce puteți vedea astăzi. De asemenea, am creat patru parcuri industriale în care se regăsesc și 5 companii germane care au au investit peste 35 de milioane de euro și care au, în prezent, 1.500 de angajați. Noi, ca și administrație, am luat în considerare toate sectoarele (sănătate, infrastructură, mediu, învățământ ș.a.) pentru a le dezvolta și a le îmbunătății spre folosul orădenilor.’’, a menționat primarul Florin Birta.

Diplomatul și-a exprimat aprecierea față de modul în care administrația publică locală a transformat orașul, dar și vizavi de felul în care reușește să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea acestuia.

interlink.ro

’’Sunt încântat să ajung la Oradea, este pentru prima dată. Am văzut fotografii frumoase cu orașul d-voastră și am auzit numai lucruri bune, acesta fiind și motivul pentru care mi-am dorit să ajung aici. Vreau să vă felicit pentru realizările de până acum și pentru fondurile europene pe care ați reușit să le atrageți, întrucât știu că stați foarte bine la absorbția de bani nerambursabili, ceea ce e minunat.’’ , a precizat ambasadorul Peer Gebauer.

Prezent la întâlnire, președintele Ilie Bolojan și-a manifestat dorința de-a avea o colaborare fructuoasă cu ES Peer Gebauer, care a fost numit ambasador al Germaniei în România în urmă cu aproximativ 6 luni, menționând că relația cu predecesorul său a fost una de bun augur. Acesta a precizat patru teme de interes pe baza cărora, în viitor, s-ar putea întrevede parteneriate între administrația orădeană și partenerii germani.

„În viitor, ne dorim ca investitorii germani să își îndrepte atenția înspre Regiunea de Nord- Vest, luând în considerare costul forței de muncă care este ușor mai scăzut decât în Ungaria, faptul că există o forță de muncă calificată, iar companiile beneficiază de sprijinul administrației, cel puțin la Oradea. În plus, vrem să asigurăm conectivitatea aeriană a orașulului cu importante hub-uri europene, iar unul din ele va fi Munchen-ul, întrucât zborurile spre Germania sunt strategice pentru noi. Totodată, un obiectiv important este să încheiem parteneriate între Universitatea Oradea și universități tehnice din Germania și, nu în ultimul rând, ne dorim să dezvoltăm învățământul în limba germană, o idee în acest sens fiind să aducem profesori pensionari din țara d-voastră la Oradea.”, a spus președintele Ilie Bolojan.

În cadrul întâlnirii, ambasadorul german a dorit să știe cum a fost afectată populația și implicit municipalitatea din cauza prețului crescut al gazului, menționând că este la curent cu subvențiile acordate în țară. În acest sens, primarul Florin Birta i-a explicat care este situația la nivel local și cum se reușește gestionarea ei.

’’Această scumpire ne-a afectat pe noi ca și instituție, dar și pe orădeni. Comparativ cu alte orașe stăm însă mai bine pentru că în ultimii 12 ani s-au investit peste 150 de milioane de euro în sistemul de termoficare. Am retehnologizat vechea centrală, am schimbat magistralele și astfel am scăzut pierderile de la 50% la 25%.’’

Diplomatul a mai precizat că există un interes crescut din partea companiilor germane care vor să-și folosească know-how-ul pentru a sprijini administrațiile locale, cu precădere cele care, cu ajutorul fondurilor europene, fac tranziția la energie verde. De asemenea, ES vede cu ochi buni potențialul turistic al Oradiei, precizând că „un oraș atractiv turistic, înseamnă un oraș atractiv și pentru afaceri”.

La finalul întâlnirii, primarul Florin Birta i-a mulțumit ambasadorului Germaniei pentru prima sa vizită la Oradea și, în semn de apreciere reciprocă, cei doi au făcut schimb de cadouri simbolice.

Ne găsești și pe Google News