Ambasadoarea Georgiei, Tamar Beruchashvili, in vizita la Universitatea Oradea
Diverse

Ambasadoarea Georgiei, Tamar Beruchashvili, in vizita la Universitatea Oradea

În cadrul seriei de conferințe „Ora ambasadorului”, Universitatea din Oradea a avut onoarea ca, la data de 16 mai 2023, să-i fie gazdă Excelenței Sale, doamna Tamar Beruchashvili, ambasadoarea Georgiei la București.

Cu acest prilej, înaltul oaspete, de la ora 11:00, s-a adresat studenților și cadrelor didactice ale universității, cu prilejul conferinței intitulate „Perspective Democratice în Procesul de Integrare Europeană a Georgiei”.

Aula Magna a Universității din Oradea a prilejuit astfel întâlnirea pritenească dintre două țări, două culturi diferite și totuși cu aceleași ideologii.

Vizita Excelenței Sale, doamna ambasador Tamar Beruchashvili, este o confirmare a bunelor colaborări dintre instituția noastră și partenerii georgieni. Aceste relații vor ajuta, atât țara noastră, cât și țara prietenă, să se integreze mai bine în contextul european. Universitatea din Oradea joacă un rol important în deschiderea de noi orizonturi, declară inițiatorul programului „Ora ambasadorului”, prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Borza.

E.S. Doamna Tamar Beruchashvili, ambasadorul Georgiei în România, are peste 25 de ani de experiență în serviciul public, în diferite funcții, ceea ce i-a oferit oportunitatea unică de a face parte din transformarea istorică a țării sale, precum și de a construi noi relații ale Georgiei independente. Întreaga sa carieră, începând de la redobândirea independenței Georgiei, a fost dedicată dezvoltării relațiilor internaționale și promovării agendei de integrare europeană.

Domnia Sa a ocupat diverse poziții, inclusiv ministru al afacerilor externe (2014-2015), ministru de stat al integrării europene (2004) și ministru al comerțului și relațiilor economice externe (1998-2000). Dna Ambasador Beruchashvili a activat și ca viceministru al afacerilor externe și a fost primul viceministru al integrării europene și euro-atlantice. Ea a fost ambasador în Regatul Unit și Reprezentant permanent al Georgiei la Organizația Maritimă Internațională (OMI) între 2016-2021. În prezent, este onorată să fie prima femeie Ambasador al Georgiei în România. Doamna Ambasador Beruchashvili este adepta conducerii pe baza exemplului personal și este dedicată în îndrumarea și împuternicirea femeilor în toate domeniile. E.S. Doamna Beruchashvili are și o carieră academică prolifică, susținând cursuri la mai multe universități din Georgia, începând cu anul 2000.

Domnul Prorector, prof.univ.dr.habil. Sorin Borza, a moderat acest eveniment, prezentând-o pe Excelența Sa, ca om, ca diplomat, ca om politic, adresându-i mulțumiri pentru că a acceptat invitația Universității din Oradea de a se adresa studenților. De asemenea, prorectorul a ținut să amintească faptul că persoana care a făcut ca această vizită să fie posibilă este doamna BIRÓ Rozália-Ibolya, deputat în Camera Deputaților al României.

Excelența Sa a reușit să capteze atenția auditoriului printr-un cuvânt emoționant care a făcut referire la cariera de diplomat și la importanța diplomației, mai ales în zilele de astăzi când Georgia trece prin momente grele, croindu-și cu greu drumul spre Europa, atâta vreme cât Rusia încearcă să o țină cât mai departe.

În anul 2022 s-au înregistrat progrese semnificative. La 23 iunie 2022, Consiliul European a luat o decizie cu adevărat istorică, declarând că viitorul Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și al cetățenilor acestora este în Uniunea Europeană. De asemenea, a acordat statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și a reconfirmat disponibilitatea de a acorda statutul de candidat și Georgiei.

Prin cuvinte alese a ținut să sublinieze faptul că România este, poate, țara care ajută Georgia cel mai mult în demersurile sale de a intra în Uniunea Europeană. ”Suntem mai expuși ca oricând, și suntem conștienți că doar aderarea la Uniunea Europeană ne va salva. Suntem vulnerabili. Ne-a fost refuzată intrarea, iar poporul meu s-a simțit dezamăgit, dar acum este momentul cel mai important să fim uniți și să nu ne abatem de la drumul nostru către Europa”, a declarat Excelența Sa. ”Suntem foarte conștienți de faptul că acordarea statutului de candidat Georgiei, în pofida importanței sale politice, este doar începutul unui proces de aderare intens, solicitant, îndelungat și provocator din punct de vedere tehnic. Integrarea europeană presupune, de asemenea, diverse reforme structurale complexe, care sunt importante pentru modernizarea instituțională și pentru consolidarea democrației.

Doamna ambasador consideră că este foarte important să fie create formate pentru schimburi bilaterale regulate la diferite niveluri ale ministerelor de externe și ale ministerelor de linie, pentru a explora căi suplimentare pentru integrarea politică și economică treptată în piața unică a UE, precum și pentru a stimula convergența juridică și sectorială cu acquis-ul comunitar.

Ambasada Georgiei la București va facilita colaborările între think-tank-urile relevante din Georgia și partenerii din România cu experiență în procesul de aderare la UE. ”În acest sens, ne propunem să aducem împreună Institutul European din România (IER) și Centrul de Informare privind NATO și UE din Georgia pentru schimbul de experiență, în special în privința problemelor de comunicare strategică în timpul procesului de aderare la UE.

Parteneriatul Estic a jucat un rol esențial în aducerea Georgiei și a altor parteneri și mai aproape de UE, pe baza aspirațiilor și intereselor lor individuale. În timp ce relația noastră bilaterală cu UE continuă acum în cadrul politicii de extindere, care a fost întotdeauna o prioritate pentru noi, rămânem angajați față de inițiativa Parteneriatului Estic și potențialul acesteia de a servi nevoile regiunii noastre pe baza unei abordări individuale. Cadrul trebuie adaptat la noile realități regionale și bazat pe consensul dintre statele membre ale UE și partenerii estici, cu scopul de a menține și revitaliza acest format cheie de cooperare regională. Principiul diferențierii capătă o nouă semnificație și ar putea servi drept accelerator principal al acestui cadru politic. În această privință, trebuie să folosim cât mai bine Parteneriatul Estic, investind în cooperare practică și adaptată în domenii de interes reciproc, inclusiv prin îmbunătățirea conectivității și implementarea proiectelor emblematice de înalt profil pentru promovarea unei integrări economice mai strânse a partenerilor implicați și capabili. Un exemplu relevant al acestei abordări este proiectul cablului electric submarin din Marea Neagră, susținut de UE, un parteneriat dezvoltat între Georgia, România, Azerbaidjan și Ungaria.

Considerăm că viziunea de viitor pentru Parteneriatul Estic nu poate fi separată de viziunea asupra viitorului UE în sine. Ocuparea de către Rusia a 20% din teritoriul suveran al Georgiei și consolidarea militară continuă ca urmare a invaziei din 2008 subminează serios securitatea Europei în general și necesită o atenție serioasă din partea comunității internaționale”. În plus, ”agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a arătat încă o dată că securitatea europeană nu poate fi realizată fără pace și securitate în vecinătatea sa estică. Prin urmare, consolidarea cooperării în materie de securitate în regiunea Parteneriatului Estic ar trebui să fie o altă prioritate cheie, fie prin conectarea acestuia cu Instrumentul european pentru pace, fie prin cooperarea consolidată în cadrul PSAC, precum și prin elaborarea de noi cadre de cooperare bilaterală sau subregională. În ceea ce privește propunerea specifică a ministrului Aurescu, salutăm eforturile României de revitalizare a Parteneriatului Estic, de a aduce în atenție și a implica mai activ UE în problema soluționării așa-numitelor „conflicte prelungite”, a adăugat Excelența Sa.

Răspunzând întrebărilor din partea celor prezenți, a făcut referire la un proiect la care ține foarte mult, și anume la colaborarea culturală dintre cele două țări prietene. Și mai mult decât atât, a invitat, mai ales pe studenți, să viziteze Georgia și prin mijloacele pe care le au la îndemână să-i convingă pe politicieni să meargă pe drumul cel bun. ”Țara mea este o destinație turistică frumoasă și merită să o vizitați”.

Este o ocazie importantă când putem să aducem ambasadori ai unor țări terțe în orașul nostru”, a declarat doamna deputat BIRÓ Rozália-Ibolya. Încercăm astfel să întărim relațiile bilaterale pe care le-am construit. Relațiile dintre România și țările terțe sunt de o importanță majoră mai ales în situația geo-politică în care ne aflăm acum. Cu Georgia avem mai mult de 30 de ani de relații diplomatice. Anul trecut am semnat un parteneriat strategic, acest lucru însemnând că avem un cadru legal pe care putem să-l umplem cu conținut. Ne propunem ca prin vizita de azi la diferite instituții ale județului nostru să încercăm să legăm relații în domeniul cultural, în domeniul economic sau al administrațirei publice. Parcursul istoric al Georgiei nu este un parcurs ușor. Promisiunea făcută la SUMMIT-ul NATO din 2008 la București  privind invitarea Georgiei în NATO a fost demult, deci pentru a spijini Giorgia mai departe în parcursul său european trebuie să acționăm. Depinde foarte mult și de noi. De aceea, sper ca în urma acestei vizite să avem o ințiativă privind înfrățirea orașului Oradea cu un un oraș din Giorgia la care se va gândi doamna ambasador, iar în ceea ce privește dimensiunea academică a relațiilor, depinde de dumneavoastră și cea culturală depinde de noi toți.

În încheiere doamna deputat a spus ”viitorul nostru sunteți dumneavoastră, dragi studenți și mulțumim doamnelor și domnilor profesori pentru suportul enorm pe care îl acordați tinerilor noștri. Vă invit a ne gândi la un viitor comun cu Georgia.

Ne găsiți și pe Google News