Alocatiile copiilor vor creste semnificativ de la 1 martie, in urma unui amendament al deputatului liberal Robert Sighiartau
National

Alocatiile copiilor vor creste semnificativ de la 1 martie, in urma unui amendament al deputatului liberal Robert Sighiartau

Alocatiile copiilor vor creste semnificativ, de la 84 de lei la 150 de lei, pentru copiii cu varste intre 2 si 18 ani si de la 200 la 300 lei pentru copiii cu varste intre 0 si 2 ani, in urma unui vot dat ieri seara, in Parlament

Amenadmentul depus de liberalul Robert Sighiartau, a trecut de votul plenului reunit cu 123 de voturi pentru si doar 119 voturi impotriva. Aplicarea acestui amendament ar trebui sa intre in vigoare de la 1 matie 2019.

Amendandamentul PNL sustinut de familiile din Romania, de peste 4,5 milioane de copii, a trecut. Le multumesc tuturor celor care au votat pentru. Este victoria societatii romanesti care a pus presiune pe parlamentarii guvernarii care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este majorarea nici a lui Dragnea, nici a PSD. Este amendamentul PNL si victoria romanilor. Amendamentul prevede cresterea alocatiilor de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii care au varsta de 2 si 18 ani, iar pentru copiii care au varsta de o luna si doi ani vor primi de la 200 de lei la 300 de lei alocatie majorata“, a declarat deputatul PNL, Robert Sighiartau.

Cu toate acestea, parlamentarii PSD au fost bagati in sedinta, imediat dupa ce acest vot, iar Liviu Dragnea, surprins de rezultatul votului a cautat solutii pentru a face fata unui efort bugetar de peste 2 miliarde de lei.

Ulterior, Liviu Dragnea a depus un amendament la Legea bugetului, care a si fost adoptat, pentru a modifica amendamentul PNL prin care se majoreaza alocatiile copiilor. Mai exact, amendamentul liderului PSD a modificat sursa de finantare, Dragnea sustinand ca banii pentru alocatii nu pot fi luati din excedentul asigurarilor sociale.

In plen se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativa. Pentru a face ca amendamentul in legatura cu majorarea sumei pentru asistenta sociala sa fie aplicabil, acest amendament demagogic ce nu poate fi pus in practica, din simplul motiv ca sursa de finantare indicata e excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat, am depus un nou amendament. Oricine are minime cunostinte stie ca sumele acestea nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, iar alocatiile asta reprezinta. In consecinta, amendamentul ramane acelasi, dar sursa de finantare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76% din PIB. Dupa ce bugetul intra in vigoare, Guvernul trebuie sa dea o ordonanta de urgenta pentru a modifica legea alocatiilor de stat pentru a se putea intr-adevar mari alocatiile“, a declarat Liviu Dragnea de la tribuna Parlamentului.

In replica, deputatul liberal Robert Sighiartau i-a spus lui Liviu Dragnea ca ar fi putut taia din pensiile speciale pentru a mari alocatiile copiilor.

Taiati din pensiile speciale si puteti da copiilor alocatii. Pentru pensii speciale aveti bani, pentru clientela PSD aveti bani, pentru cele 27 de ministere si peste 150 de secretari de stat aveti bani, pentru amante, nepotisme. Distrugeti tara. Dati-va demisia!“, a spus Sighiartau.