Alerta! Sase cazuri de gripa de tip H3N2 in judetul Bihor, 172 la nivel national si 6 morti
Stiri Oradea

Alerta! Sase cazuri de gripa de tip H3N2 in judetul Bihor, 172 la nivel national si 6 morti

In judetul Bihor, s-au inregistrat, pana la aceasta data 6 cazuri de gripa, subtip H3N2, tinute sub control, in acest moment.

In saptamana 02.01.2017 – 08.01.2017 s-au inregistrat la nivel national 352 cazuri de gripa clinica, comparativ cu 48 cazuri inregistrate in S 01/2016.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 88286, cu 37.5% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (64185) si cu 36.7% mai mare comparativ cu cel intregistrat in saptamana anterioara (64572), datorita in principal subraportarilor din aceasta saptamana in contextul Sarbatorilor de iarna si a vacantelor scolare.

Numarul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 6, toate cu tip A, subtip H3N2.

  • Distributia deceselor pe grupe de varsta: 1 la 0-1 an, 1 la 15-49 ani,1 la 50-64 ani si 3 la ≥65 ani.
  • Distributia deceselor pe sexe: 4 feminin si 2 masculin.
  • 5 persoane decedate (83%) au avut conditii medicale pre-existente.
  • Antecedente vaccinale anti-gripale: niciuna din persoanele decedate nu fusese vaccinata.
  • Distributia deceselor dupa judetul de apartenenta a cazului se poate observa in tabelul urmator.

Morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta si s-a incadrat in intervalul asteptat. Activitatea gripala a evoluat cu intensitate medie, cu raspandire locala (municipiul Bucuresti, judetele Olt, Iasi, Constanta, Brasov) si cu cazuri sporadice in unele judete. S-a inregistrat debutul sezonului gripal, confirmandu-se cu laboratorul, pentru acelasi subtip, un procent mai mare de 10% din probele testate/saptamana.

Pana la data de 08.01.2017 au fost vaccinate antigripal 468.100 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

La aceasta ora, epidemia de gripa H3N2 face ravagii in Franta, unde pana in acest moment au murit 54 de persoane.

De ce virusul H3N2 este extrem de virulent?

Virusul H3N2 este considerat extrem de virulent deoarece „este capabil sa isi schimbe setul antigenic, adica proteinele de suprafata, astfel incat desi este vorba de acelasi tip de virus, apare sub numeroase forme, pentru care trebuie conceput cate un vaccin specific”, a declarat dr. Andreea Tripac, medic generalist, rezident in medicina interna.  
 
Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, sustine „orice virus gripal este imprevizibil si pe masura ce trece de la o persoana la alta creste in virulenta. Din aceasta cauza un medic nu poate spune ce tulpina a virusului va fi mai virulenta, sau care va declansa o epidemie. Acelasi lucru se intampla si cu virusul gripal H3N2”.

Cum se manifesta Gripa H3N2?

Febra peste 38 de grade Celsius, tusea însoțită de dificultăți de respirație, durerile de cap, nasul care ne curge fără să se mai oprească, durerile musculare și oboseala continuă sunt semnele clare că ne-am îmbolnăvit de gripă. În aceste condiții, indicat este să mergem la medicul de familie pentru un consult și pentru tratamentul de rigoare. Cu atât mai mult dacă avem și boli cronice, precum diabetul sau afecțiuni cardio-vasculare, și am omis să ne vaccinăm.

„Noul virus – AH3N2 – este o mutație genetică de la AH3N1, care este cuprins în formula vaccinului antigripal. Fiind un virus mutant are caracteristici genetice diferite, însă singura consecință este aceea că vaccinul s-ar putea să nu mai aibă aceeași eficiență”, a explicat Victor Olsavsky, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România.

Cum se transmite infectia gripala H3N2?

Virusul gripal se transmite cu u?urinta, cea mai raspandita cale fiind salivaeliminata prin respiratie, stranut sau tuse de catre bolnavi sub forma de micro picaturi (picaturi Flugge). Acestea pot parcurge distante mari fiind usor purtate de catre curentii de aer deoarece picaturile contin secretii cu flora patogena, inclusiv virusul gripal.

Asadar, aceste particule se pot cantona pe haine, pe obiectele care ne inconjoara (clanta usii, bancnote, intrerupatoarele de lumina, obiecte de uz casnic), dar pot fi localizate si pe mana bolnavilor (este posibila si infectarea prin strangerea mainii, daca ducem mana la nas, gura sau ochi intrucat punem in contact cu mucoasa virusul gripal).

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News