Alerta pe Valea Borod! Posibila poluare majora in zona cu deversare in Crisul Repede. De unde vine poluarea
Stiri Bihor

Alerta pe Valea Borod! Posibila poluare majora in zona cu deversare in Crisul Repede. De unde vine poluarea

În această dimineață, cei de la Apele Romane de la formația de lucru Aleșd din cadrul SGA_Bihor s-au deplasat în teren, în legătură cu o posibilă poluare pe Valea Borod (afluent al Crișului Repede), județul Bihor,.

Din cele constatate la fața locului, apa are o culoare roșiatică, de intensitate mare. În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncțională de cca. 50 de ani, astfel că se ia în calcul posibila prăbușire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs miercuri, 28 februarie 2024.

Echipa de specialisti a prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să vina și primele rezultate.

Totodată, au fost anunțate folosințele consumatoare pentru a -și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei .

Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se așteaptă ca în Crișul Repede diluția să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaș unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă.

Personalul tehnic de specialitate din cadrul Apele Române Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate, au mai anuntat acestia

Ne găsiți și pe Google News