Alerta internationala OMS, privind virusul polio salbatic, la granita Romaniei
Sanatate

Alerta internationala OMS, privind virusul polio salbatic, la granita Romaniei

 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis în data de 2.05.2017 faptul că s-a dispus măsura de extindere cu încă trei luni a Urgenţei de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII) privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic (WPV) şi/sau derivat din vaccin (cVDPV).

In prezent sunt persoane în trei state, infectate de virus polio sălbatic şi derivat din vaccin cu risc de răspândire internaţională: Afganistan, Pakistan şi Nigeria.

In Ucraina se păstrează risc de reinfectare cu virus polio derivat din vaccin, de aceea OMS recomanda, ca cei care calatoresc in acest stat sa se vaccineze.

In luna aprilie a fost o scurgere accidentală de virus polio sălbatic într-o fabrică de vaccinuri din Olanda, în urma căreia o persoană a fost infectată şi excretă virus polio, anunta OMS.

interlink.ro

Vaccinarea este obligatorie pentru persoanele care călătoresc SPRE: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Camerun, Niger, Ciad, Republica Central Africană, Guineea, Laos, Madagascar, Myanmar şi Ucraina. Pentru cetăţenii care au fost vaccinaţi în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgenţă chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Ce este Poliomelita:

Boala infectioasa virala acuta, severa, transmisibila determinata de virusul poliomielitic,  caracterizata de  prezenta paraliziei de tip acut flasc (PAF), dovedita prin izolarea de virus poliomielitic salbatic din scaun; produce invaliditate severa si decese.

Forme de manifestare ale virusului polio salbatic

  • forme usoare – manifestari respiratorii, digestive
  • forme grave – leziuni ale sistemului nervos central(forme paralitice spinale, forme encefalitice)
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0