Alegerile parlamentare 2016 vor avea loc pe 11 decembrie. Cati parlamentari vom avea in noul legislativ
Politica

Alegerile parlamentare 2016 vor avea loc pe 11 decembrie. Cati parlamentari vom avea in noul legislativ

Executivul a decis, miercuri, ca cetatenii vor fi chemati la urne, pentru alegerea senatorilor si deputatilor, pe data de 11 decembrie.

Dacian Ciolos, a avut discutii cu liderii partidelor politice, inainte de a stabilii data Alegerilor Parlamentare 2016. PSD si-ar fi dorit data de 4 decembrie, data care s-ar fi aflat in weekendul prelungit de dupa ziua de 1 Decembrie.

Data de 1 decembrie cade, in acest an, in ziua de joi, iar multe firme ar putea da liber inclusiv ziua de vineri, oferind astfel angajatilor un weekend prelungit. Social-democratii ar fi preferat aceasta data, stiindu-se faptul ca ei se bazau, ca de obicei, pe un absenteism ridicat la vot, fapt ce i-ar avantaja, avand un electorat captiv.

“Eu i-am spus-o şi premierului, şi nu i-am spus-o nici cu supărare, nici cu nervi, dar părerea mea este că aici face jocul PNL-ului. Este un joc prost, după părerea mea, pentru că PNL-ul nu aşa câştigă sau pierde alegerile, în funcţie de dată, dar este foarte greu să nu te gândeşti în condiţiile în care am văzut declaraţii publice ale unor membri ai Guvernului tehnocrat, care au început să facă politică şi să spună că vor să candideze sau vor candida pe listele PNL-ului”, declara recent Liviu Dragnea.

In timp ce liberalii au susţinut ca organizarea alegerilor pe 4 decembrie, dupa cum solicitau social-democraţii, coincide cu mini-vacanţa românilor prilejuită de Ziua Naţională şi Sf. Nicolae, ceea ce va determina o prezenţa slabă la urne.

“I-am spus foarte clar dlui prim-ministru şi eu şi doamna Gorghiu că 4 decembrie este o dată foarte nepotrivită din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, ori gândiţi-vă va fi aproape o săptămână de zile libere — Sf Andrei liber, 1, 2 decembrie liber, iar luni este şi ajun de Sf Nicolae — şi oamenii îşi vor alege aşa cum îşi vor dori de cuviinţă şi atunci — cu toate că este târziu şi eu sunt de acord, dar aceasta este Constituţia—, cea mai potrivită dată ca să nu mergem foarte departe este 11 decembrie”, declara copreşedintele PNL, Vasile Blaga.

In anul 2016 se va reveni la alegerea deputaţilor şi senatorilor pe lista de partid. Startul capmaniei electorale se va da pe data de 11 noiembrie si se va inchiea pe 10 decembrie.

Astfel, pe 11 decembrie 2016, românii își vor alege reprezentanții în Parlament pentru următorii patru ani, cei 308 deputaţi şi 134 de senatori, la care se adaugă 18 deputaţi ai minorităţilor naționale. Prin umare noul legislativ va fi format din 466 de senatori și deputați, față de 588 câți au fost aleși în 2012 prin votul uninominal.

 

loading...