ALDE paraseste barca puterii si renunta la guvernare. Tariceanu: “Intram in opozitie si votam orice motiune de cenzura”
Politica

ALDE paraseste barca puterii si renunta la guvernare. Tariceanu: “Intram in opozitie si votam orice motiune de cenzura”

ALDE a decis, luni, să iasă de la guvernare si să îl susţină pe candidatul independent Mircea Diaconu la preşedinţie, a anunţat preşedintele partidului Călin Popescu Tăriceanu.

Anterior şi Pro România a anunţat că îl va susţine pe Mircea Diaconu, cele două formaţiuni urmând să facă o alianţă în acest sens. Călin Popescu Tăriceanu a declarat, întrebat cum vor proceda parlamentarii ALDE la moţiunea de cenzură, că ALDE va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota împotriva Guvernului.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va renunţa la funcţia de preşedinte al Senatului, iar legat de alianţa cu Pro Romania, cele două grupuri parlamentare vor merge separat, dar îşi vor coordona acţiunile.

Am discutat acest lucru cei din Pro România, în special cu Victor Ponta. Nu sunt luate decizii în acest sens dar aşa planificăm. Vom acţiona coordonat la nivelul celor două Camere ale Parlamentului. Iniţial am vrut să facem grup parlamentar comun, însă experienţa ne învaţă că e mai avantajos să funcţionăm ca douuă grupuri decât ca unul singur. În schimb la Senat se vor alătura câţiva senatori membri ai Pro România. Pe viitor, având în vedere scandenţele de anul viitor, o acţiune politică împreună, dar nu am hotărât nimic în acest sens. Dar această intenţie există“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că cei patru miniştri ALDE vor demisiona marţi din Guvern, ca o consecinţă a deciziei partidului de a se retrage din Executiv. În cazul în care vreun ministru nu îşi va prezenta demisia, el va fi exclus din ALDE.

Intre timp, la finalul sedintei CEX al PSD, Viorica Dancila a anunta ca va continua guvernarea si fara ALDE si, daca ALDE isi va retrage ministri, va numi pe functiile lasate libere, interimari.

Dancila a mai declarat ca nu intelege de ce ALDE a luat aceasta decizie, mai ales ca si-au asumat impreuna programul de guvernare