Adoptă o clădire, adoptă un pasaj, proiect ce isi propune sa redecoreze un pasaj si holul Teatrului Arcadia cu imagini din magia povestilor, pentru copiii nostri
Stiri Oradea

Adoptă o clădire, adoptă un pasaj, proiect ce isi propune sa redecoreze un pasaj si holul Teatrului Arcadia cu imagini din magia povestilor, pentru copiii nostri

Rotary Club Oradea Art Nouveau cel mai nou Club Rotary din Oradea a demarat proiectul “Adoptă o clădire, adoptă un pasaj”. Acest proiect are două etape:  Holul Teatrului Arcadia si Pasajul Traian Moșoiu-Vasile Alecsandri.

Clădirea în care funcționează astăzi Trupa Arcadia –  Teatru pentru Copii și Tineret este poate cea mai veche locație funcțională din Oradea, datează din anul 1760 când aici era inaugurat hanul „Arborele verde”.  Imaginea pe care o are copilul încă de la intrarea în clădire trebuie să fie în concordanță cu magia poveștilor scenice. Putem să-i ajutăm pe copiii noștri să pătrundă în lumea magică parcurgând până în sala de spectacol un spațiu la fel de impresionant precum povestea teatrală. În acest sens ne-am propus să redecorăm casa scării și foaierul Teatrului pentru  Copii și Tineret Arcadia.

Fiecare colț din Oradea are istoria lui, are semnificațiile lui și noi ne dorim să aducem în atenția comunității locurile… secrete dar  pline de farmec.

Primul pas făcut de Rotary Club Oradea Art Nouveau pentru realizarea acestui proiect a fost “Un glob de iubire’ în cadrul Târgului de Crăciun,când pe bază de donație au putut fi achiziționate suveniruri handmade specifice sărbătorilor de iarnă.

interlink.ro

Următorul pas este susținerea în parteneriat cu Teatrul Regina Maria a spectacolului „Ca la noi…la nimenea” în data de 24 februarie 2019 de la ora 19 pe scena mare a Teatrului Regina Maria. Toate încasările realizate la acest spectacol vor fi direcționate spre redecorarea casei scării și foaierului Teatrului Arcadia.

Spectacolul este susținut pro bono de Sebastian Lupu și Ovidiu Iloc și  este realizat după cupletele marelui Constantin Tănase.

Despre spectacolul ‘Ca la noi …la nimenea’’ doamna Elisabeta   Pop, critic de teatru scria într-un articol în revista Teatrul Azi :  “Unora nu le venea să creadă că au fost scrise și rostite de un mare artist prin anii 20 ai veacului trecut. Strălucitul artist al genului revuistic,fost elev al marelui Nottara,Tănase a înființat Teatrul de revistă Cărăbuș în anul 1919 și până la moartea sa tragică, în anul 1945 a scris sute de cuplete și le-a rostit pe scenele din București, fiind pe bună dreptate, socotit de politicienii timpului ”un pericol public’’, de fapt un artist disident în cel mai deplin înțeles al cuvântului.  … Dar, ce teme arzătoare n-a atins Tănase în cupletele lui! Și cum să nu se amuze tinerii, cu oarecare tristețe ce-i drept, auzind că în România problemele au cam rămas aceleași în ultima…sută de ani.”

Sebastian Lupu, actor al Teatrului Regina Maria, fondator al Teatrului Independent de Pub Artemotion și în prezent și director al Teatrului Arcadia este un om dăruit nu numai scenei ci și cauzelor caritabile.

Ovidiu Iloc, asistent universitar la Facultatea de Muzică din Oradea,cu o bogată experiență muzicală atât în calitate de interpret cât și de compozitor, fiind unul dintre cei mai apreciați compozitori de muzică de film și teatru are întotdeauna în geantă un creion și o bucată de hârtie , pe care să scrie notițe muzicale atunci când plimbându-se, îl lovește inspirația.

Vreme de o oră și jumătate,Constantin Tănase a revenit la viață la Oradea. Și nu a fost deloc figura aceea sepia,cu mișcări sacadate, dintr-un interbelic idilic ci un critic cât se poate de actual care, deși vorbea cu vorbe de acum mulți ani, critica mefient-șugubăț metehne cât se poate de actuale. Minunea,pentru a fi crezută, trebuie văzută cu proprii ochi.” -mărturișește într-un articol scriitorul orădean Mircea Pricăjan.

În cadrul acestui eveniment, în foaierul teatrului organizăm expoziție cu vânzare de obiecte  hand made simbolizând iubirea, realizate de mâinile dibace ale doamnelor din  Rotary Club Oradea Art Nouveau.

De asemenea, în sprijinul acțiunii noastre, vine și artista fotograf Ramona Kozma cu un set de fotografii tablou cu celebrul personaj Constantin Tănase  interpretat de Sebastian Lupu, realizate în procesul de transformare a actorului în personaj  în culisele spectacolului. Fotografii  pot fi achziționate pe bază de donație având același scop, redecorarea casei scării și foaierului Teatrului pentru Copii și Tineret Arcadia.

Ne-au oferit sprijin pentru realizarea acestui eveniment teatral firmele Duran’s Press și Bella Print&Design.

 Biletele pentru spectacolul “Ca la noi…la nimenea” se pot achiziționa de la Agenția Teatrului Regina Maria.

Comunitatea orădeană se poate implica în realizarea acestui proiect donând în contul special deschis de Rotary Club Oradea Art Nouveau la banca Tramsilvania RO57BTRLRONCRT0463856802.

Rotary Club Oradea Art Nouveau este un grup de oameni uniți de aceeași idee și care crede că  „A trăi pentru alții e o lege a naturii. Viața e frumoasă când ești fericit, dar viața e și mai bună atunci când alții sunt fericiți datorită ție.’’

Ne găsești și pe Google News