A inceput mutarea Tiselor din Piata Ferdinand. Asa va arata noua Piata Pietonala – FOTO RANDARI
Stiri Oradea

A inceput mutarea Tiselor din Piata Ferdinand. Asa va arata noua Piata Pietonala – FOTO RANDARI

Primaria Oradea a inceput mutarea arborilor de Tisa din Piata Ferdinand in Parcul 1 Decembrie, in ciuda protestelor unor ecologisti oradeni, insa cu avizul favroabil primit de la Agentia pentru Protectia Mediului Bihor.

Mutarea celor 14 Tise se face datorita proiectului de redesenare a Pietei Ferdinand, aceasta urmand sa fie pietonala, punand in evidenta atat cladirea teatrului Regina Maria, cat si statuile Reginei Maria si cea a lui Szigligeti Ede.

Ne dorim ca la finalul acestui proiect Piata Ferdinand sa devina un spatiu public de calitate, mai atractiv pentru oradeni si pentru turisti. Totodata, urmarim sa imbunatatim mobilitatea urbana in zona, prin anumite aspecte care tin de circulatia rutiera, pietonala si cu bicicleta. Ne dorim sa punem in valoare cladirile importane care sunt in aceasta zona, dar si sa incurajam activitatile specifice pietelor publice”, a declarat Viceprimarul Mircea Malan.

Viceprimarul Mircea Malan a mai explicat schimbarile care se vor face in zona, despre interventiile care vor urma, precizand ca circulatia va fi reconfigurata intr-o masura semnificativa. Astfel, strada Madach Imre nu va mai fi circulabila rutier, in schimb strada Patriotilor va deveni strada cu sens dublu. Pe strada Moscovei se va putea de asemenea circula pe ambele sensuri, fiind amenajata şi o pista pentru biciclete. In spatele teatrului nu se va mai circula rutier, accesul fiind permis doar vehiculelor cu recuzita necesara teatrului.

De asemenea, toate locurile de parcare existente azi in Piata Ferdinand vor fi anulate, fiind amenajate doar cateva locuri pentru taxi, dar fara posibilitatea ca acestea sa stationeze acolo.

In spatele teatrului, spatiul a fost astfel gandit incat sa poata fi folosit pentru desfasurarea spectacolelor in aer liber. Arhitectul Emodi Tamas a insistat pentru a pastra elementele specifice anilor 1960 din fata fostei Case de Moda.

loading...