A inceput montarea grinzilor la viaductul urban ce va lega drumul expres de DN19 (VIDEO)
Stiri Oradea

A inceput montarea grinzilor la viaductul urban ce va lega drumul expres de DN19 (VIDEO)

Saptamana trecuta, au fost montate primele grinzi ale viaductului drumului de legătură care va prelungi drumul expres până la DN19 spre Satu Mare.

Drumul de legătură între strada Suișului și Calea Bihorului face legătura între sensul giratoriu de la Real Episcopia și actualul drum expres. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 03.07.2018, durata de execuţie fiind de 13 luni. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 31 noiembrie 2019.

Drumul are o lungime de 2.823 de metri, din care un viaduct de 246 metri. Au fost forați 92 de piloți la cel puțin 20 de metri adâncime în pământ, pentru a susține cele 9 pile și cele două culei. “În total avem nevoie de 120 grinzi pentru construcţia viaductului. Lucrările sunt gata în proporţie de 75% şi în funcţie de condiţiile meteo vor fi finalizate în primăvara anului viitor”, a spus Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.

Aproape pe toată lungimea drumului a fost excavat stratul vegetal, s-a pus balast pentru a fi compactat, s-au pus bordurile, s-a montat stratul de piatră spartă și stratul de mixtură asfaltică  pe o lungime de 1840 m și au început montarea bordurilor la trotuar. Drumul va avea două benzi de circulație de câte 3,5 metri, trotuar, pistă pentru biciclete și iluminat public.

În ceea ce privește lucrările la viaduct, la culeea C1 s-a realizat  finalizarea radierului, finalizare stâlpi elevații, hidroizolare radier, finalizare riglă și cuzineți. Aceleași lucrări, respective finalizare radier, finalizare elevații, hidroizolație radier, finalizare riglă și cuzineți s-au executat și la pila 1 și la Pila 2. Urmează aprovizionarea și montarea celor 12 bucăți de grinzi prefabricate dintre Pila 1 și Culeea 1. Va urma apoi turnare beton riglă și cuzineți Pila 3, cofrare și turnare beton riglă și cuzineți Pila 4, finalizare eșafodaj susținere riglă Pila 5.

Totodată, au fost realizate mai multe lucrări la rețelele electrice și la rețelele de canalizare pluvială.

De asemenea, se vor executa la podul peste Crișul Mic montarea grinzilor prefabricate, e vorba de 25 de bucăți de 8 m fiecare.

Această legătură va descongestiona traficul din zona centrală și din Episcopia, toți cei care vor veni din centru sau dinspre Cluj, vorbim de traficul ușor, vor putea folosi această legătură, pentru a nu mai circula și a nu aglomera zona cartierului Episcopia. Când și acest drum va fi finalizat, împreună cu strada Bihorului, vom finaliza și legătura dintre Oșorhei și Oradea și atunci vom avea un drum care va ocoli orașul prin această parte. Totodată, în viitor, tot pe aici se va face legătura cu viitoarea autostradă, cei care vor dori să ajungă la autostradă vor putea astfel folosi acest drum pentru a nu mai intra prin oraș“, a menționat viceprimarul Florin Birta.

Prețul contractului de lucrări la drumul de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului este de 26.569.531,79 lei fără TVA, lucrările fiind realizate de asocierea de firme SC Drumuri Orășenești SA (lider) – SC MBS Group SRL (asociat) – SC Abed Nego COM SRL (asociat).

loading...