A început forarea primilor piloți la pasajul din zona Pieței Cetate (foto)
Stiri Oradea

A început forarea primilor piloți la pasajul din zona Pieței Cetate (foto)

chilipirul-zilei.ro/

A început forarea piloților la pasajul subteran din dreptul Pieței Cetate, operaţiune care se estimează că va dura până la sfârșitul acestui an. Piloţii foraţi sunt structuri de beton care vor susţine pereţii pasajului.

Cei 86 de piloţi urmează să fie foraţi în cadrul proiectului „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa II”. Prin acest obiectiv de investiții urmează să fie realizat un pasaj rutier subteran în zona intersecției dintre Bulevardul Dimitrie Cantemir și strada Sucevei.

Pasajul rutier va avea două rampe, fiind realizată prima incintă de palplanșe aferentă rampei dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir. Totodată, a început desfacerea sistemului rutier din rampa dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir și continuă lucrările la rețelele de utilități, fiind în execuție lucrări la canalizarea pluvială în zona viitorului sens giratoriu din zona strada Sucevei precum și la canalizarea pluvială și rețelele de apă în zona blocului Cicero. Traficul a fost deviat, astfel că circulația se desfășoară pe linia de tramvai.

Ce lucrări se vor executa

decathlon.ro

În cadrul proiectului vor fi realizate două girații la nivelul solului, care vor fi traversate în subteran de un pasaj pe relația Dimitrie Cantemir – Centrul Civic, iar la nivelul solului va exista, în continuare, o bandă dedicată liniilor de tramvai.

Citeste si: Incep lucrarile la pasajul subteran din zona Pietei Cetate. Ce alte proiecte majore are primarul Birta

Totodată, vor fi executate următoarele categorii de lucrări: realizarea sistemului de irigații, modernizarea zonei pietonale și a trotuarelor din aria proiectului, piste de biciclete, stații de transport public modernizate precum și plantarea de arbori și arbuști.

Viitorul pasaj rutier este situat pe una dintre cele mai importante axe de circulație din Oradea, axa pe direcția Nufărul – Cantemir – Centrul Civic – B-dul Magheru – str. Republicii – Gară – str. Ștefan cel Mare. Prin realizarea acestui pasaj se urmărește fluidizarea traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței, sprijinirea transportului public de persoane prin reducerea timpilor de parcurs a autobuzelor și tramvaielor, precum și creșterea atractivității transportului public din Oradea.

Durata de execuție a lucrărilor este de 15 luni, estimându-se finalizarea lor în luna octombrie 2022. Acest obiectiv de investiții este parte componentă a proiectului „Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu – Piața Cetate, Oradea”, cod SMIS 126217, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Finanțarea nerambursabilă este 98% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din S.C Freyrom S.A – lider de asociere, S.C.Procons Group S.R.L, S.C Metabet CF S.A și SC Leko Construct S.R.L. Valoarea lucrărilor este de 27.004.232,55 lei fără TVA. Acest proiect este implementat de Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.