A fost adoptat Regulamentul pentru dezvoltarea Centrului Istoric al Oradiei. Ce prevede acesta
Stiri Oradea

A fost adoptat Regulamentul pentru dezvoltarea Centrului Istoric al Oradiei. Ce prevede acesta

În ședința Consiliului Local de joi, 28 septembrie 2017, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind Regulamentul pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea.

Domeniul teritorial de aplicabilitate al acestui regulament îl constituie zona centrală din cadrul Centrului Istoric al Municipiului Oradea, reprezentată de: str. Republicii (tronson de la Magazinul Crișul – str. Iosif Vulcan), str. Iosif Vulcan (tronson cuprins între str. Republicii și Piața Ferdinand), Piața Ferdinand, str. Madach Imre, str. Patrioților, str. Moscovei (tronson cuprins între str. Republicii și str. Patrioților), Piața Unirii, str. Vasile Alecsandri, str. Independenței (tronson între Piața Unirii și Piața 1 Decembrie).

Măsurile prevăzute în acest regulament se aplică proprietarilor/operatorilor economici care dețin/utilizează spații comerciale situate la parterul imobilelor cu front în perimetrul central descris mai sus.

Întocmirea acestui regulament a pornit de la realitatea că, deși Oradea este deja o destinație turistică cu un potențial deosebit prin poziția sa generală, resursele naturale, istoria și arhitectura sa, Centrul Istoric al orașului suferă în schimb în privința utilizării spațiilor comerciale, pe principala stradă pietonală, str. Republicii, continuată cu Piața Ferdinand și Piața Unirii, aici fiind întâlnite deseori imobile cu expunere comercială importantă, dar neutilizate/închise.

Dorința administrației locale este ca zona centrală a orașului, care se întinde de la Magazinul Crișul, de-a lungul străzii Republicii, până în Piața Ferdinand, apoi Piața Unirii continuată cu str. Independenței (până la intersecția cu str. Mihai Viteazul) și în viitorul apropiat, str. Vasile Alecsandri, să devină un veritabil magnet pentru orădeni și turiști, deopotrivă.

Citeste si: Strategii şi măsuri pentru stimularea dezvoltării municipiului Oradea

O zonă centrală atractivă trebuie să combine 4 elemente vitale: spații publice de calitate, prezența evenimentelor culturale, alături de activitățlei comerciale și cele de alimentație publică.

Pentru realizarea acestor obiective, Regulamentul pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea cuprinde prevederi clare referitoare la orarul de funcționare pentru activitățile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile din cadrul Centrului Istoric al municipiului Oradea, continuitatea activităților economice, dar și prevederi privind profilele de activități economice.

Ce prevede regulamentul?

Orarul minim obligatoriu de funcționare pentru activitățile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile din perimetrul central menționat mai sus va cuprinde cel puțin: în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, intervalul orar 10:00 – 21:00, iar în perioada 16 octombrie – 14 aprilie, intervalul orar 10:00 – 19:00.

Orarul minim de funcționare se aplică pe baza CAEN-ului astfel: de la 1 ianuarie 2018 – zona de alimentație publică, de la 1 iunie 2018 – zona comerț, servicii, altele și începând de la 1 ianuarie 2020 – tuturor operatorilor economici care desfășoară activitate în zona centrală.

 De menționat că modificarea orarului de funcționare prin acest regulament este scutită de plata taxei speciale de modificare a orarului. Nedeținerea avizului orarului de funcționare sau nerespectarea orarului obligatoriu de funcționare se va sancționa contravențional cu amendă de la 200 – 600 lei.

O altă prevedere a regulamentului spune că impozitul pe clădirile și terenurile pentru spațiile comerciale din perimetrul central descris mai sus, în care nu se desfășoară activități economice (spații neutilizate, închise) mai mult de 90 de zile calendaristice îmtr-un an, se majorează cu 50%, începând cu anul următor constatării. Măsura nu se va aplica spațiilor comerciale închise pe perioada renovării/amenajării/reabilitării.

Totodată, în zona de aplicare a prezentului Regulament pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea se interzice desfășurarea următoarelor activități economice: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service și spălătorii auto. Interzicerea acestor activități se va face cu 1 ianuarie 2019.

Desfășurarea după această dată a acestor activități se sancționează contravențional cu amendă între 200 – 600 lei și suspendarea activității.

Foto: arhiva