A doua premiera in stagiunea 2018/2019, la Teatrul Arcadia, cu „Apolodor, pinguinul călător”
Cultura

A doua premiera in stagiunea 2018/2019, la Teatrul Arcadia, cu „Apolodor, pinguinul călător”

AFIS final 100 x 70 micTeatrul Arcadia anunță cea de a doua premieră a stagiunii 2018 / 2019, cu spectacolul „Apolodor, pinguinul călător”, de Gellu Naum. Spectacolul va avea două premiere, duminică, 4 noiembrie, de la orele 11.00 și 17.00, prima reprezentație fiind în totalitate vândută.

„Apolodor, pinguinul călător” este o reeditare a spectacolului realizat de regretatul actor on Mâinea, sub coordonarea artistică a regizorului Sebastian Lupu.  Aventurile pinguinului Apolodor au prins viața, prima dată, pe scena Teatrului Regina Maria, avându-i în distribuție pe actorii Corina Cernea și Igor Lungu. În anul 2005, maestrul Ion Mâinea decide să transfere spectacolul în palmaresul Teatrului Arcadia, refăcând distribuția cu Zentania Lupșe, Igor Lungu și Rin Tripa. Textul hazliu și sensibil deopotrivă, mesajul profund și ritmul antrenant, fac din „Apolodor, pinguinul călător”, un spectacol fără vârstă, care cucerește generații de copii, indiferent de spațiu și timp.

Apolodor e un pinguin tenor în corul unui circ, în Calea Moşilor, căruia i se face foarte dor de familie şi de ceilalţi pinguini cu care trăia la Polul Nord. Astfel,  porneşte la drum lung ca să-i găsească, trecând, bineînţeles, prin nenumărate peripeţii şi întâlnindu-se cu personaje care mai de care mai minunate, care-l vor ajuta.

Spectacolul imaginat de Sebastian Lupu se adresează copiilor cu vârste mai mari de cinci ani, dar și părinților care își vor redescoperi simțul ludic, vizionând acest spectacol.

Am ales să reeditez acest proiect pentru am vrut să readuc în prim plan un text magistral scris de Gellu Naum. Este un proiect pe i-l dedic regretatului Ion Mâinea, un actor cum foarte rar se naște în România. Pentru noi, actorii din acest teatru, Ion Mâinea a fost profesor și bunic în același timp„, a spus Sebastian Lupu.

Un alt motiv pentru care am decis să reiau acest text este că, iată, au trecut 12 ani de la ultima reprezentație, iar actorii din distribuție sunt mai maturi și au descoperit noi valențe ale acestui text”, a mai spus Sebastian Lupu.

Din distribuția actuală fac parte Zentania Lupșe, Igor Lungu și Florian Silaghi, cel din urmă fiind nevoie să intre în spectacol pe ultima sută de metri, în locul actorului Rin Tripa, care se confruntă cu probleme de sănătate.

A fost o adevărată provocare pentru mine să preiau acest rol cu o doar o săptămână înainte de premieră, și un bun exercițiu de actorie totodată. Spectacolul este plin de viață și atractiv, are un suflu nou și cred că va avea viață lungă pe scena acestui teatru”, a spus Florian Silaghi.

Despre experiența de a lucra alături de Sebastian Lupu ca regizor, a vorbit Zentania Lupșe

Este prima noastră colaborare cu Sebastian, un regizor care te scoate din zona de confort și care este foarte inventiv. Scheletul pe care au fost construite personajele a rămas, dar s-au creat noi sensuri și am găsit perspective neașteptate”, a mărturisit actrița.

Decorul spectacolului a fost reinventat de Oana Cernea și adaptat tehnicilor de astăzi.

Am realizat decorul la Apolodor când eram încă studentă. Ion Mâinea mi-a dat o șansă, m-a învățat cum să citesc din punct de vedere scenografic un text. Am adaptat decorul la tehnicile moderne, prin intermediul cărora am vrut să redau spectaculoasa atmosferă a circului”, a spus scenografa.

Picturile care vor fi proiectate în timpul spectacolului sunt realizate de artistul plastic Mădălina Baciu.

Dacă prima premieră, din 4 noiembrie, ora 11.00, este vândută, la cea de a doua, care va avea loc în aceeași zi de la ora 17.00, mai sunt puține bilete. Cea de a treia reprezentație va avea loc duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00. Iar mesajul pinguinului Apolodor pentru copii, transmis prin vocea actorului Igor Lungu este: „Vă aștept la un spectacol plin de viață, în care veți regăsi, alături de noi, optimismul, zâmbetul și buna dispoziție”.Biletele s-au pus în vânzare la agenția Teatrului Regina Maria și online, pe biletmaster.ro.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News