28 de milioane de euro investii directe in parcurile industriale din judetul Bihor in anul 2023
Stiri Oradea

28 de milioane de euro investii directe in parcurile industriale din judetul Bihor in anul 2023

Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) Alina Silaghi a susținut azi la sediul agenției o conferință de presă, în care a prezentat raportul de activitate pe anul 2023 a societății pe care o conduce.

Conform spuselor directorului, la finalul anului 2023, ADLO deținea șase titluri de parc industrial, patru amplasamente situate pe Calea Borșului (144,73 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea I, strada Ogorului (80,19 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea II, strada Uzinelor – Parcul Industrial Oradea III (17,8 ha), respectiv strada Corneliu Baba – Parcul Industrial Oradea IV (6,5 ha) respectiv două amplasamente situate în județul Bihor, parcul Industrial Săcuieni (5.03 ha) și Parcul Industrial Tileagd (9.22 ha).

Pentru toate amplasamentele au fost finalizate și aprobate Planurile Urbanistice Zonale. Parcurile Industriale Eurobusiness Oradea I, II și III au finalizate dotările cu utilități publice și căile de acces. Pentru Parcul Industrial Eurobusiness IV este în curs de finalizare dotarea cu utilități publice.

De asemenea, gradul de ocupare a parcelelor de către investitori este aproape sută la sută, pentru Parcul Industrial Eurobusiness I de 98%, pentru Parcul Industrial Eurobusiness II de 80%, pentru Parcul Industrial Eurobusiness III de 90%, pentru Parcul Industrial Eurobusiness IV de 90%, iar pentru Parcul Industrial Tileagd de 70%. În ceea ce privește Parcul Industrial Eurobusiness IV, respectiv cel din Săcuieni, acestea încă nu sunt ocupate de investitori.

„În ceea ce privește Parcul Industrial IV, urmează să se finalizeze lucrările de infrastructură, acolo avem și o extindere a acestui parc cu aproape 20 de ha, urmează să demarăm în acest an procedura de licitație”, a declarat Alina Silaghi.

În anul 2023 s-au organizat patru sesiuni de licitație pentru terenurile din parcurile industriale, în urma cărora au fost atribuite cinci parcele de teren, în suprafață totală de 30.908 mp și au avut loc patru proceduri de negociere directă cu două companii române și două companii străine, ocupându-se trei parcele de teren în Parcul Industrial Eurobusiness II, în suprafață totală de 75.332 mp și două parcele de teren în Parcul Industrial Tileagd, cu o suprafață totală de 42.672 mp. Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2023 este de 28.316.300 euro, urmând a se ajunge la un număr total de 10.200 de locuri de muncă până în anul 2028.

„Investiția mare atrasă prin negociere directă în anul 2023 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 6 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 200 de locuri de muncă. Investiția constă în construirea unei hale de producție echipamente de sport care va fi realizată de societatea AMER SPORTS RO SRL pe o suprafață de 33.792 metri pătrați de teren în Parcul Industrial Eurobusiness II Oradea”, a declarat directorul ADLO.

Totodată, anul trecut ADLO a participat la mai multe activități de promovare și a oferit și sprijin altor proiecte de interes general.

Printre realizările majore din anul trecut, Alina Silaghi a menționat finalizarea incubatorului de afaceri „Cresc Oradea Mare”, extinderea parcurilor industriale în Oradea și Bihor, construirea unor locuințe de serviciu pe str. Ovid Densusianu, demararea lucrărilor pentru infrastructurile necesare în Parcul Industrial IV de pe str. Corneliu Baba, Make IT în Oradea.

„Cel mai important milestone atins de către Make IT in Oradea în 2023 a fost plasarea ecosistemului local pe locul 4 în România, după București, Cluj-Napoca și Timișoara, într-un clasament realizat de către agenția internațională Startup Blink. Cu un avans de 138 de locuri la nivel internațional față de anul 2021, Oradea este singurul ecosistem din România care în 2022 a evoluat în acest clasament”, a menționat Alina Silaghi.

În ceea ce privește planurile ADLO pentru anul 2024, Alina Silaghi a menționat că, alături de continuarea proiectelor începute, vor pune un accent mărit pe implicarea în proiectele comune cu mediul de afaceri.

„Ce ne dorim de la toate aceste proiecte pe care cetățenii le regăsesc în oraș și care țin de mediul de afaceri – și aici aș vrea să menționez: parcuri industriale, parcuri cu specializare inteligentă, incubator de afaceri, parcul științific și tehnologic etc., ne dorim ca ele toate împreună să creeze un ecosistem în care investitorii care sunt deja prezenți în Oradea să găsească noi surse pentru a face poate și alt fel de business sau să acceseze noi direcții pentru alte zone în care ar putea intra, respectiv cei care își doresc să vină în Oradea și Bihor să găsească aici toate formele de afaceri de care au nevoie, să putem asigura toate aceste necesități în Oradea și în județ”, a precizat Alina Silaghi.

Ne găsiți și pe Google News