In 2016, Oradea a fost un oras mai curat, mai ingrjit si mai civilizat, potrivit unui raport al Politiei Locale
Comunicate de presa

In 2016, Oradea a fost un oras mai curat, mai ingrjit si mai civilizat, potrivit unui raport al Politiei Locale

Viceprimarul Florin Birta, directorul executiv al Poliției Locale Cristian Beltechi și directorul executiv adjunct Ioan Găluț, au prezentat  azi, 31 ianuarie 2017, raportul privind activitatea Poliţiei Locale Oradea pe anul 2016.

Conform datelor prezentate de către Cristian Beltechi, Poliția Locală are în prezent un număr de 51 de polițiști locali operativi, activitățile specifice ale instituției fiind următoarele: 1. Ordine publică și rutieră 2. Combaterea fenomenului de comerț ilicit 3. Disciplina în construcții și afișaj stradal 4. Protecția mediului.

Menţinerea ordinii şi liniştii publice

”În  anul 2016, accentul s-a pus pe cooperarea cu Poliţia Municipiului Oradea, majoritatea patrulelor mixte realizând serviciul în intervalul orar 07.00-15.00, realizând o alocare suplimentară a agenţilor pe schimbul II al zilei, în intervalul orar 15.00 – 23.00, astfel Poliţia Locală menţinând prezenţa în teren pe o durată de 17 ore. Patrularea auto, precum şi cea pedestră s-a intensificat. De asemenea, s-a colaborat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor şi Poliţia Rutieră”, a menționat directorul executiv.

Principalele activităţi în cadrul serviciului de ordine publică au prevăzut următoarele domenii: menţinerea ordinii şi a liniştii publice în cele 8 sectoare, patrularea mixtă cu agenţi ai Poliţiei Municipiului Oradea în vederea menţinerii ordinii publice, a descurajării faptelor antisociale şi reducerii infracţionalităţii stradale, asigurarea măsurilor de ordine şi linişte publică  pe străzile adiacente 12 h  7/7, menţinerea ordinii publice în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ publice – şcoli între orele 7.00 – 8.00; activităţi de ordine publică în Piaţa Obor şi în împrejurimi, acţiuni cu şi pentru asociaţiile de proprietari, persoane fizice şi juridice în vederea luării măsurilor de salubrizare a spaţiilor verzi, a curăţirii zăpezii şi gheţii, verificarea şi sancţionarea persoanelor care desfăşoară activităţi comerciale ilicite pe domeniul public, respectiv pe raza Municipiului Oradea, relaţionarea cu RER Ecologic Service în vederea ridicării la timp a gunoiului menajer etc.

Combaterea fenomenului de apelare la mila publică

Cristian Beltechi a menționat că în cursul anului 2016 Poliţia Locală Oradea a acţionat şi în vederea diminuării fenomenului de apelare la mila publică, acțiuni care au fost derulate parţial doar de agenții Poliției Locale, sau în colaborare cu alte instituții, precum ASCO sau RER Ecologic Service.

Astfel, în cursul acestor acţiuni în cooperare cu RER Ecologic Service s-au desfiinţat 87 adăposturi improvizate, iar în colaborare cu ASCO polițiștii locali cu atribuții pe linie de cerșetorie au  desfășurat acțiuni prin care se avea în vedere depistarea  persoanelor  care necesită o atenție particulară (copiii aflați în risc de separare de părinții; copiii separați de părinți; copiii străzii; copiii abuzați etc.). În urma acestor acţiuni, un număr de 58 minori lipsiţi de supraveghere au fost predaţi Centrului Social.

”Suntem unul dintre cele mai eficiente orașe în ceea ce privește rezolvarea problemei cerșetoriei în municipiu, prin eforturile comune cu alte instituții am reușit să reducem semnificativ acest fenomen, ridicând într-un an peste 2000 de persoane”, a declarat Cristian Beltechi.

Activitatea pe segmentul rutier și trafic greu

Au fost organizate acțiuni de tip razie cu I.T.M. Bihor privind normalizarea situției transportului public local, (verificarea autorizaţiilor conducătorilor auto care efectuează transport persoane), iar cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind semnificaţia indicatorelor rutiere (de oprire şi staţionare interzisă, accesul intezis) sau sancţionarea pietonilor pentru trecere neregulamentară.

Astfel, în anul 2016 au fost constatate un număr de 5.275 contravenţii, din care 2.162 avertismente şi 3.113 amenzi contravenţionale în sumă totală de 791.950 lei.

Un alt segment important al activității Poliției Locale vizează traficul greu în Municipiul Oradea, controalele desfăşurându-se în patrule mixte cu agenţi ai Poliţiei Municipiului Oradea, pe tot parcursul anului.

În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specifică privind traficul greu, agenţii Poliţiei Locale au aplicat 401 sancţiuni contravenţionale în valoare de 116.500 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015  înregistrându-se o scădere cu un procent de 21,68 % pe constatări, iar pe valoarea amenzilor cu un procent de 6,31 %, ceea ce înseamnă că transportatorii au înțeles importanța și semnificația acestor reguli, a menționat Beltechi.

Activitatea de control comercial

În ceea ce privește activitatea de control comercial, unul din obiectivele de anul trecut a fost avertizarea şi sancţionarea unităţilor de alimentaţie publică pentru lipsa autorizaţiilor de desfăşurare a activităţii de alimentaţie publică, nerespectarea orarului de funcţionare (în special a teraselor unde se desfăşoară activitatea de alimentaţie publică), emiterea avizelor consultative pentru activităţile de alimentaţie publică şi acorduri de funcţionare, diminuarea comerţului stradal ilicit precum şi activitatea de înştiinţare în vederea soldării produselor de către agenţii economici.

În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specifică privind controlul comercial, agenţii Poliţiei Locale au aplicat un număr de 551 sancţiuni contravenţionale în valoare de 167.950 lei.

Disciplina în construcţii şi afişaj stradal

În anul 2016, Poliţia Locală a verificat 355 de imobile, în urma constatărilor fiind emise 571 somații proprietarilor. Un număr de 307 clădiri cu fațade neîngrijite au fost supraimpozitate, din care 27 și-au obținut documentațiile pentru a intra în procesul de reabilitare.

În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specifică privind disciplina în construcţii, publicitate stradală şi afişaj stradal, angajaţii Compartimentului Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal au aplicat un număr de 424 sancţiuni contravenţionale în valoare de 417.350 lei și au demolat panourile de publicitate ilegale din oraș.

Abaterile contravenţionale constatate în număr de 424 sunt în sumă totală de 417.350 lei, a menționat directorul executiv.

Protecţia mediului

În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specifică de protecţia mediului, agenţii Poliţiei Locale anul trecut au aplicat un număr de 3.424 sancţiuni contravenţionale în valoare de 569.280 lei.

În ceea ce privește terenurile neîngrijite de la intrarea în vigoare a HCL nr. 794/2016, până la 30.11.2016 s-au identificat și realizat procedurile privitoare la 44 terenuri și au fost somați 45 de proprietari.

,,Am inventariat 47 de terenuri neîngrijite care au intrat la supraimpozitare. Vorbim de suprafețe mari de teren care nu au fost curățate de 4-5 ani, iar ca urmare a acțiunilor noastre de verificare și supraimpozitare, proprietarii au început curățarea lor”, a subliniat Cristian Beltechi.

Agenții Poliției Locale au mai verificat contractele de salubritate pentru persoanele fizice și juridice, modul de colectare selectivă a deșeurilor de către locatarii Asociațiilor de proprietari, dar și depozitările ilegale de deșeuri: ,,Fenomenul depozitărilor ilegale de moloz s-a redus cu 80% față de anul trecut, în urma verificărilor, confiscărilor de mașini și sancțiunilor realizate împreună cu Garda de Mediu”, afirmă directorul Cristian Beltechi.

Activitatea de relații cu publicul și dispecerat

Cristian Beltechi a subliniat faptul că Poliția Locală pune un accent deosebit pe relația cu cetățenii. Astfel, în anul 2016, activitatea de secretariat şi relaţii cu publicul a constat în gestionarea unui număr de 11.663 documente, din care 4.384 adrese şi 1.641 sesizări primite de la cetăţeni sau persoane juridice, respectiv 5.638 acte emise (ex.: somaţii şi notificări privind salubrizarea terenurilor, adrese etc.).

De asemenea, prin implementarea aplicaţiei online Oradea City Report, au fost direcţionate către Dispecerat un număr de 1.832 petiţii online, care au fost rezolvate în termenul stabilit.

”Vreau să mulțumesc cetățenilor orașul Oradea pentru promptitudine, deoarece ei colaborează foarte bine cu Poliția Locală și sesizează neregurile observate. În total, anul trecut am avut un număr de 19.144 de contravenții, cu un grad de încasare de 75,24%”, a spus Cristian Beltechi.

Legat de activitatea Poliției Locale, viceprimarul Florin Birta a menționat: ”Pe lângă toate aceste acțiuni realizate în colaborare cu structurile Ministerului de Interne, Poliția Locală are și atribuții foarte importante legat de imaginea, curățenia și calitatea vieții din Oradea. Dacă ați constatat că municipiul este mai curat, că sunt mai puțini cerșetori, sau mai puține fațade neîntreținute, este și meritul agenților Poliției Locale. Felicit Poliția Locală pentru că a reușit să schimbe în bine fața orașului și vreau să vă asigur că vom continua și în anul 2017 aceste activități și vom încerca să menținem în continuare calitatea vieții în municipiu”.

Totodată, viceprimarul a reamintit că începând de mâine, 1 februarie agenții Poliției Locale împreună cu agenții Inspectoratului de Poliție vor relua activitatea de ridicare a mașinilor parcate ilegal în municipiu.

loading...