20 de hectare de miriste incendiate in localitatea Ianosda. Daca focul a fost pus intentionat, vinovatul risca o amenda de pana la 100.000 de lei
Stiri Bihor

20 de hectare de miriste incendiate in localitatea Ianosda. Daca focul a fost pus intentionat, vinovatul risca o amenda de pana la 100.000 de lei

În seara zilei de joi, 24 august a.c., în jurul orei 21.20, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Salonta au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la un teren situat în localitatea Ianoșda, comuna Mădăras, eveniment în urma căruia a ars o suprafață de circa 20 de hectare de miriște.

Cauza probabilă a incendiului a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea miriștilor și a resturilor vegetale. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a miriștii și vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Ne găsiți și pe Google News