2 Mai – Ziua Nationala a Tineretului.
National

2 Mai – Ziua Nationala a Tineretului.

Ziua dedicată tinereţii a început să fie sărbătorită din anul 2004, când 15 deputați, reprezentând toate formațiunile politice parlamentare au inițiat proiectul legislativ privind instituirea “Zilei Naționale a Tineretului”.

Potrivit prezentei legi, cu prilejul acestei zile, sunt organizate şi prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile. De asemenea, legea prevede ca Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să difuzeze, în perioada 26 aprilie-2 mai, emisiuni despre problematica tineretului.

 La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată  de plenul Camerei Deputaților, aceasta fiind și Camera decizională.  Astfel, conform Legii nr. 425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit ”Ziua Națională a Tineretului”.

În anul Centenarului, România  îşi sărbătoreşte  tânăra  generaţie  de două  ori:  pe data  de  2 Mai- Ziua Națională a Tineretului  şi  a doua  oară, pe  12 August,  când  în întreaga lume  va fi  celebrată  Ziua  internaţională  a Tineretului. 

Începând  din 2016, anual, un oraş  primeşte titlul de  „Capitala Tineretului din România”.”Capitala Tineretului din România” este un program naţional destinat tinerilor, menit  să elaboreze strategii de dezvoltare locală pentru tineri și să-i implice  activ, transparent  şi  responsabil  în procesele decizionale din orașele lor,  pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei, ceea ce va duce  la  crearea unei comunități  bazate pe valori  comune.  

Totodată, „Capitala Tineretului din România” își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului, deoarece  pe termen  lung,  beneficiile   nu vor  întârzia  să apară,  prin tineri  implicați activ în procesul de dezvoltare a urbei,  care  devin cetățeni activi și responsabili, membri loiali și productivi ai comunității din care fac  parte.

Primul oraş desemnat  „Capitala  Tineretului din România” a fost Timişoara, care a deţinut acest statut in perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, ediţia din 2017 a programului desfăşurându-se  sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Începând cu 2 mai 2017- până  la 1 mai 2018, titlul de” Capitala Tineretului din România”  a fost câştigat de Municipiul Bacău, iar în perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019, oraşul  Baia Mare îşi va desfăşura  acest mandat.

Ne găsiți și pe Google News