18 noi cazuri de pesta porcina africana, confirmate in judetul Bihor
Stiri Bihor

18 noi cazuri de pesta porcina africana, confirmate in judetul Bihor

DSVSA Bihor informează asupra faptului că până la data de 24.07.2018, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 18 focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 17 la porcii domestici și unul la mistreț.

Focarele au fost diagnosticate pe raza următoarelor localități: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut și Albiș – la porcii domestici, și respectiv la porcii mistreți în Cubulcut – ”Fond vânătoare 9”.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

CITESTE SI: Alerta! Pesta Porcina Africana confirmata intr-o localitate din judetul Bihor

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi cât și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate, fiind afectați în total 202 porci.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.

Ca urmare a evoluției PPA în cadrul județului Bihor, au fost dispuse măsuri de restricție (în conformitate cu legislasția aplicabilă) pentru transporturile de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne, respectiv de transporturi de porci vii, material seminal, ovule și embrioni proveniți de la porcine, către județe neafectate de pestă porcină africană.

Este interzisă expedierea acestor tipuri de transporturi fără informarea și aprobarea DSVSA BIHOR!

DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News