11 incendii de vegetatie in mai putin de 24 de ore, in mai multe localitati din judetul Bihor
Stiri Bihor

11 incendii de vegetatie in mai putin de 24 de ore, in mai multe localitati din judetul Bihor

Miercuri, 17 octombrie a.c., echipajele de pompieri din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au desfășurat 13 misiuni de stingere a incendiilor, 11 din aceste evenimente producându-se, în mai puțin de șapte ore, la terenuri virane și agricole.

Primul apel primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 13.50, semnala izbucnirea unui incendiu la un teren agricol din Sânmartin de Beiuș, iar până la ora 19.20, în dispeceratul inspectoratului au fost primite alte 10 apeluri care sesizau situații de urgență similare, produse la terenuri din Hidișelu de Sus, Satu Barbă (comuna Abram), Tileagd, Bălaia (comuna Tileagd), Tinăud, Peștiș, Valea lui Mihai, Roșiori și Belejeni (comuna Drăgănești).

Pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate, la locurile indicate de apelanții numărului unic 112 au fost mobilizate: forțele de intervenție ale Stației de Pompieri Aleșd, care au acționat pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată, Secția de Pompieri Beiuș și Stația de Pompieri Valea lui Mihai, care au intervenit fiecare la două astfel de evenimente și echipajele de pompieri ale Gărzii 1 Mai, Detașamentului Marghita și Stației Săcueni, care au acționat pentru localizarea și lichidarea a trei incendii de vegetație uscată. Suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate și a miriștilor a fost de aproximativ 16 hectare.

Subliniem, încă o dată, faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu pagube materiale în urma propagării acestora la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii etc. și, din nefericire, chiar cu victime umane, așa cum s-a întâmplat în cursul acestei luni și în județul nostru.

De asemenea, reamintim bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Foto: arhiva

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News