Ziua Pompierilor din Romania. 13 septembrie 2017, 169 de ani de la luptele din Dealul Spirii.
Stiri Oradea

Ziua Pompierilor din Romania. 13 septembrie 2017, 169 de ani de la luptele din Dealul Spirii.

Ziua de 13 Septembrie, Ziua Pompierilor din România, ne readuce în memoria colectivă, faptele pompierilor eroi conduşi de căpitanul Pavel ZĂGĂNESCU, comandantul Companiei de pompieri a capitalei, care au reuşit să se opună, într-o confruntare inegală, oştilor otomane venite să înăbuşe Revoluţia Română de la 1848.

 Sărbătorirea, la 13 Septembrie 2017, a 169 de ani de la luptele din Dealul Spirii, constituie pentru toți pompierii din România, prilej de reală mândrie şi de adâncă recunoştinţă faţă de sacrificiul destoinicilor noştri predecesori.

Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “CRIŞANA” al judeţului Bihor continuă cu responsabilitate misiunea înaintaşilor, desfășurând  misiunile specifice de protejare a vieţilor şi bunurilor concetăţenilor, a mediului înconjurător și a valorilor de patrimoniu din zona de competență .

 Astfel,  în primele opt luni ale acestui an, personalul Inspecţiei de prevenire a desfăşurat un număr de 1.088 controale, fiind supuse activității de control 348 instituții,  601 operatori economici, 58 localități, 23 obiective de investiții, respectiv 12 obiective SEVESO.   Pe timpul verificărilor desfăşurate în perioada analizată, au fost depistate 7.470 încălcări ale normelor care reglementează activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă, dintre care 2.279 au fost soluţionate pe timpul controlului.

interlink.ro

Pe linia pregătirii în domeniul situaţiilor de urgenţă au fost desfășurate 928 de activități cu personalul cu atribuții pe această linie, dintre care 221 la nivelul localităților, 452 la nivelul operatorilor economici și 255 la nivelul instituțiilor publice, în special la unitățile de învățământ, în urma derulării acestor activități constatându-se o îmbunătățire a cunoștințelor în domeniu, precum și un interes crescut față de însușirea cunoștințelor specifice.

În aceeaşi perioadă, pe teritoriul judeţului Bihor s-au produs  7.346 evenimente ce au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri, în medie 30 intervenții pe zi, faţă de 25 în aceeași perioadă a anului 2016. Dintre acestea, 282 au fost la incendii, 370 incendii de vegetație uscată și altele, 280 alte situaţii de urgenţă (intervenții la inundaţii, salvări de animale, asistenţa persoanelor, protecţia mediului, misiuni pirotehnice) etc. și 5.784 au fost intervenţii ale echipajelor SMURD. În primele opt luni ale anului, 5876 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 5221 de adulți și 655 de copii.

Valoarea bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la aproximativ 29 milioane lei,  iar a celor distruse în urma situaţiilor de urgenţă la aproximativ 4 milioane lei.

Conform atribuţiilor legale, inspectoratul a monitorizat în condiţii optime fenomenele periculoase produse pe teritoriul judeţului, fiind transmise comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiilor cu funcţii de sprijin un număr de 30822 mesaje de înştiinţare. În perioada analizată au fost monitorizate peste 1949 transporturi de substanțe și deșeuri periculoase, respectiv transporturi cu regim special.

Ne găsești și pe Google News