Ziua Eroilor / Ziua Inaltarii Domnului. Zi de sarbatoare pentru romani
Stiri Oradea

Ziua Eroilor / Ziua Inaltarii Domnului. Zi de sarbatoare pentru romani

chilipirul-zilei.ro/
Astăzi, 17 mai 2018, e ziua în care comemoram jertfa eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului, dar si Ziua Înălţării Domnului, zi care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.

În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului al XX-lea aproape un milion de militari şi civili,Marasesti prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.

În anul 1948, având în vedere noua conjunctură politică, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se, astfel, prevederile anterioare. Ulterior, prin Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, s-a menţinut prevederea potrivit căreia Ziua Eroilor era celebrată la 9 mai, cu prilejul Zilei Independenţei de Stat a României şi a Victoriei asupra Fascismului.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naţionale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălţării Domnului. Prin Legea nr. 48/1995, se proclama Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti – Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos -, potrivit tradiţiei româneşti. Ulterior, Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război completează manifestările dedicate promovării cultului eroilor la români, stipulând totodată că marcarea acestei zile are loc cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos.

decathlon.ro

La 4 mai 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, pentru prima dată, ca Ziua Eroilor să fie celebrată la praznicul Înălţării Domnului, decizie consfinţită ulterior prin hotărârile sinodale din 1999 şi din 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească.

La Oradea, Ziua Eroilor va fi marcata cu cu ceremonii si depuneri de coroane la placa comemorativă a Diviziei 11 Infanterie de pe fațada Muzeului Militar Național – filiala Oradea, la Biserica Militară ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Garnizoanei Oradea și la Capela Municipală și Monumentele și mormintele eroilor români și străini căzuți pe teritoriul țării, din cimitirul Municipal ”Rulikowski”.

CITESTE SI: Ziua Eroilor marcata, maine 17 mai, la Oradea, cu ceremonii si depuneri de coroane

Sarbatoarea Inaltarea Domnului (Ispasul)

 

Ispasul Inaltarea DomnuluiIn fiecare an, la 40 de zile de la Inviere, in joia din saptamana a sasea, Biserica Ortodoxa praznuieste Ispasul sau Inaltarea Domnului Iisus Hristos la cer. 

Ispasul este una dintre cele mai vechi sarbatori ale crestinismului, dintru inceputuri, fiind praznuit odata cu Rusaliile. De Ispas, sunt pomeniti atat luptatorii si eroii care au murit la datorie, de-a lungul veacurilor, pe toate campurile de lupta, pentru credinta, libertate, dreptate, apararea patriei si intregirea neamului, cat si eroii militari cazuti la datorie, in misiunile NATO.

Cea mai veche mentiune despre sarbatoarea Ispasului o gasim la Eusebiu din Cezareea, in lucrarea „Despre sarbatoarea Pastilor”, compusa in anul 332. Din aceasta lucrare reiese ca Inaltarea Domnului era sarbatorita in acea vreme odata cu Rusaliile, la 50 de zile de la Invierea lui Hristos. Spre sfarsitul secolului al IV-lea, inceputul secolului al V-lea, sarbatoarea Inaltarii s-a despartit de cea a Pogorarii Sfantului Duh (Rusaliile), fiind praznuita in a 40-a zi dupa Inviere, data care va ramane stabilita pentru totdeauna in calendarul bisericesc.

Potrivit invataturii credintei crestine ortodoxe, Hristos s-a Inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii. Invierea si Inaltarea sunt doua acte mantuitoare distincte, dar aflate in stransa legatura. Nu se poate vorbi de Inaltarea Domnului fara a face referire la Inviere si invers. In Hristos omul este condus de Dumnezeu spre indumnezeirea in care se afla El. Inaltarea Domnului ne daruieste, pe de o parte, o victorie asupra limitelor fiintei umane, pe de alta parte, o readucere la starea dumnezeirii. Mai mult, aceasta mare taina ne aduce la o impacare cu noi insine si cu Dumnezeu. 

De ziua Inaltarii la Ceruri a Mantuitorului, Constitutia Apostolilor consemneaza: „doi barbati au stat inaintea lor in haine albe, care au zis: barbati galileeni, ce stati cautand spre cer? Acest Iisus, care s-a inaltat de la voi la cer, asa va veni, precum l-ati vazut mergand la cer” (Fapte I, 10-11). Cei doi barbati erau ingerii care ii incredinta pe ucenici despre inaltarea la cer a Mantuitorului, ca acestia sa nu creada ca El a fost luat la cer precum Ilie. Acesta a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, in timp ce Iisus a fost luat ca Fiul Omului; Ilie cu o caruta de foc, Iisus a fost luat de un nor, precum zice Isaia, „sade pe nor”. Ilie, la inaltarea sa, a slobozit cojocul sau asupra ucenicului Elisei, in timp ce Iisus, dupa ce s-a inaltat la Tatal, a facut sa pogoare asupra ucenicilor sai Duhul Sfant si a facut nu numai un proroc, ci mii si au fost mai mari si mai slaviti decat Elisei. Prin Inaltare, cu Hristos, noi, oamenii am castigat Cerul, am pasit in eternitate. (crestinordox.ro)