Zilele Culturii Maghiare Oradea 2019, intre 21 si 25 august
Evenimente

Zilele Culturii Maghiare Oradea 2019, intre 21 si 25 august

Cea mai importantă comunitate locală după majoritatea românească este cea maghiară, care reprezintă aproximativ 25% din totalul populației orașului. În fiecare an, Visit Oradea cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea dedică un eveniment acestei comunități, eveniment prin care sunt promovate tradițiile, specificul și istoria comună pe care o împărtășim.

Ediția 2019 a Zilelor Culturii Maghiare este mult diferită față de ediția de anul trecut. Aceasta a fost mutată în perioada 23-25 august, în Cetatea Oradea, fiind precedată de 2 evenimente extrem de importante, Carnavalul Florilor Oradea și Concertul HAVASI, în data de 21 August.

Carnavalul Florilor Oradea 2019

Carnavalul Florilor Oradea, eveniment cu tradiție îndelungată, pe care Primăria Municipiului Oradea, prin APTOR, îl organizează în parteneriat cu Primăria orașului Debrecen și compania Főnix (compania care construiește carele alegorice). Aflat la ediția cu numărul 14, evenimentul din acest an se va desfășura în totalitate în Piața Unirii, în data de 21 August 2019, începând cu ora 12:00. Datorită lucrărilor deja demarate și care vor fi începute pe diferite artere importante din oraș, ediția din acest an a Carnavalului Florilor Oradea nu va mai parcurge un traseu pe bulevardele din Oradea. În schimb, acestea vor fi aduse direct în Piața Unirii, unde vor fi expuse pe tot parcursul zilei. Începerea programului se va face începând cu ora 12:00 când pe scena secundară din Piața Unirii vor putea urca trupe de majorete, dansuri folclorice sau alte forme de manifestare culturală. Scena va fi amplasată în spatele statuii Regelui Ferdinand, în zona carelor alegorice. Orice artist local sau din Ungaria poate să se înscrie la programul de pe scenă, prin completarea formularului de înscriere, până la data de 16 August. 

În funcție de numărul de înscrieri, programul artistic va începe de la ora 12:00 și se va desfășura până la ora 17:00, când carele vor porni în traseul din județul Bihor.

Carul comun al celor două orașe reprezintă tradițiile celor două orașe și comunități. Descrierea oficială a tematicii carului alegoric comun:

„Tradițiile sunt cele mai importante particularități ale unei culturi și cele care conferă unicitate acelei culturi, de aceea prețuim, iubim și încercăm să le ținem vii. Carul comun al orașelor Debrecen și Oradea sărbătorește anul acesta remarcabilele tradiții ale celor două orașe, care după cum vedem nu diferă foarte mult. Oricât de unice și diferite, tradițiile comunităților locale, valorile culturale comune ale celor două comunități trebuie să fie podurile de comunicare pe care două orașe învecinate e obligatoriu să le construiască. Cele două cupluri prezintă portul tradițional al celor două comunități. Costumul popular reprezentând comunitatea românească este inspirat din portul popular de Beiuș, cojocul fiind sursa de inspirații a unor case de modă importante precum Dior. Portul cuplului maghiar este inspirat din costumele populare specifice zonei de graniță a Ungariei.

Ambele tradiții sunt legate de muzică. Ca limbaj universal, în special muzica tradițională/folclorică a fost creată și adaptată de-a lungul secolelor prin încorporarea tuturor tradițiilor comunităților locale. Muzica viorii cu goarnă este cea care va da tonul dansului celor două cupluri. ”   

Carul comun va fi prezentat în data de 20 August în Debrecen în cadrul ediției aniversare de 50 de ani a acestui frumos eveniment. La defilarea din Debrecen, carul comun va fi însoțit de Ansamblul Folcloric Bihorul, care va avea dansatori îmbrăcați în port popular maghiar și românesc și care vor interpreta dansuri specifice celor doua culturi și tradiții.

După finalizarea evenimentelor din 20 august, carul comun alături de alte 4 care alegorice, vor porni spre Oradea. Celelalte care alegorice care vor ajunge la Oradea sunt:

  • Carul Legendei Sfântului Ladislau – realizat pentru vizita Papei din România;
  • Lumea Modei – realizat de magazinul Forum din Debrecen;
  • Dă-ne azi, pâine cea de toate zilele – carul comun al Consiliilor Județele Bihor și Hajdú-Bihar
  • Dansul Leului alb și roșu – carul comun al regiunii Tayoma din Japonia și a orașului Debrecen.

În jurul orei 17, carele alegorice vor porni din Piața Unirii pentru a parcurge traseul prin județul Bihor. 

HAVASI Symphonic

Seara zilei de 21 august se va încheia cu un spectacol de gală în Piața Unirii susținut de unul din cei mai mari pianiști ai lumii. Concertul este organizat de APTOR cu susținerea Primăriei Municipiului Oradea și continuă tradiția deschisă anul trecut cu concertul Orchestrei celor 100 de viori din Budapesta. Doritorii mai pot cumpăra ultimele aproximativ 50 de bilete prin intermediul platformei Iabilet.ro. Încasările din vânzarea biletelor se vor investi în organizarea evenimentului (chirie scaune, security, amenajare perimetru etc.) iar nivelul accesibil al costului biletelor a fost posibil datorită faptului că biletele au fost subvenționate de Primăria Oradea, prin APTOR.

Pentru acest concert au fost puse deja în vânzare 2200 de locuri pe scaune în Piața Unirii. Acestea vor fi amplasate pe zona albă din piață, scena urmând să fie amplasată în spatele stației de tramvai. Perimetrul rezervat publicului va fi restricționat celor care dețin bilet și va fi împrejmuit cu garduri. Accesul în zona de concert se va putea face începând cu ora 18:30. Accesul în perimetrul evenimentului nu este permis cu obiecte de mari dimensiuni (mai mari decât o coală A4), mâncare, sticle de apă (indiferent de material sau capacitate) sau alte băuturi. În perimetrul rezervat evenimentului vor fi amenajate 2 baruri, de unde spectatorii vor putea achiziționa diverse băuturi.

Fiecare persoană care va intra în perimetrul de eveniment va trece printr-un control corporal și al genților, fiind interzise genți de mari dimensiuni. Persoanele care nu se supun controlului de securitate sau nu renunță la obiectele interzise, nu vor putea să-și ocupe locul în zona de eveniment. Fiecare scaun va fi numerotat conform planului de locuri.

Accesul în perimetrul rezervat publicului se va face prin 6 porți de acces, conform planului anexat prezentului comunicat.

Datorită agendei extrem de încărcate a artistului, concertul nu poate fi reprogramat în cazul unei situații de forță majoră sau avertizări meteo de vreme severă. În situația unei ploi, neînsoțite de avertizare meteo de vreme severă (cod roșu) concertul se va organiza.

În situația anulării concertului, costul biletelor va fi restituit în totalitate publicului.

Zilele Culturii Maghiare 2019

Timp de 3 zile comunitatea maghiară din Oradea și nu numai, este invitată la cea de-a 3 ediție a Zilelor Culturii Maghiare organizate de APTOR, Primăria Municipiului Oradea și a Asociația Sfântul Ladislau. Programul ediției din acest an a fost gândit pentru a pune în valoarea tradițiile maghiare și va avea numeroase zone și activități dedicate familiilor și copiilor. În realizarea acestui program o contribuție importantă a avut-o dna. Cristina Lupșe de la Queens Pub, căreia-i mulțumim pentru sprijin.    

Serile evenimentului sunt dedicate concertelor în aer liber, cu artiști consacrați din Ungaria precum Pannonia Allstars Ska Orchestra, Szalóki Ági, Bojtorján și Honey Beast.

În cadrul evenimentului, vom urmări în premieră un spectacol de pictură în nisip. Show-ul se va desfășura sâmbătă seara la scena principală și va fi proiectat pe ecranele amplasate la scenă.

Zilele Culturii Maghiare 2019 se va desfășura în partea din față a curții principale a Cetății Oradea, unde vor fi amplasate standurile pentru artizani și producători, zona cu mâncare și scena.

Programul evenimentului

Vineri, 23 August

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

12:00-18:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

           18:00 Spectacol de țitere: Pendergő citera zenekar

           19:00 Concert Szalóki Ági

           20:00 Concert Pannonia Allstars Ska Orchestra

Sâmbătă, 24 August

10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

           17:00 Dansuri populare maghiare: Szarkaláb Néptáncegyüttes

           18:00 Piesă de teatru: Hans Sachs “A Kalmar Kosara, és a A meghott férj” (localitatea Bojt, Hajdú-Bihar)

           19:00 Spectacol de țitere și dansuri populare maghiare: Bihar citera egyuttes, Szarkaláb  Néptáncegyüttes

           20:00 Concert Bojtorján

           21:30 Spectacol de pictură în nisip (cu proiecție pe ecrane)

Duminică, 25 August

10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

           11:00 Teatru pentru copii: Komádi Színjátszó Kompánia előadása “A tök és a csikó”

           18:00 Dansuri populare maghiare: Gárdonyi Zoltán Református Iskola SUHANCOK és CSEPEREDŐK csoportjai (BIHARKERESZTES)

           20:00 Concert Honey Beast

Carnavalul Florilor Oradea va fi asimilat din 2019 de evenimentul Zilele Culturii Maghiare.