Începînd cu data de 9 noiembrie 2017, ora 10.00, se va putea vizita, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor din Str. Armatei Române nr.1/A, expoziţia Ultimii dinozauri din Transilvania realizată în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului.
Expoziția va prezenta cercetările paleontologice derulate de UBB Cluj prin laboratorul specificat sub coordonarea Prof.univ.Dr. Vlad Codrea, care au pus în evidență noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în județele Alba, Sălaj și Cluj.
Expoziția va cuprinde patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului, realizate de artista Ionela Pop, sub îndrumarea paleontologilor. Reconstituirile redau trei dinozauri: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime, 2,3 m înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare: Ornithocheirus.
Vor fi expuse și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus sau de alte reptile, care au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii, cum ar fi țestoasa Kallokibotion. Aceste reptile populau în urmă cu 70-66 de milioane de ani, un teritoriu insular. Fiind obligate să trăiască pe un areal restrâns, unele dintre reptile și-au redus dimensiunile devenind „pitici” – astfel talia lor nu ajungea la cea a dinozaurilor înrudiți descoperiţi de pildă pe teritoriul Americilor, sau al Asiei. Dinozaurii viețuiau alături de o întreagă faună în care se remarcă alte reptile, precum șopârle, șerpi, pterozauri, crocodili, țestoase ori pești și mamifere.
Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar taxa pentru ghidaj este de 5 lei/grup. Pentru a evita aglomeraţia, grupurile care solicită ghidaj trebuie să se programeze în prealabil la telefon 0250/479918, între orele 9.00 şi 15.45, sau pe site-ul instituţiei, la butonul Programări vizite. Precizăm totodată că grupurile neprogramate vor beneficia de ghidaj doar în cazul în care nu se suprapun cu grupurile programate, acestea din urmă având prioritate.
Expoziţia va putea fi văzută până în 18 februarie 2018.
Ne găsiți și pe Google News