Toamna turneelor la Teatrul Szigligeti din Oradea
Cultura

Toamna turneelor la Teatrul Szigligeti din Oradea

În sezonul de toamnă, Teatrul Szigligeti va urca pe scenele orașelor din țară și din străinătate de aproape 30 de ori. În septembrie și octombrie, toate cele trei trupe ale teatrului plec într-o serie de turnee.

Sezonul s-a deschis cu reprezentațiile din Odorheiu Secuiesc și Brașov ale Trupei Szigligeti: înlocalitata  de pe malul Târnavei, au participat la a XI-a ediție a Festivalului de Teatru Contemporan  „dráMA”, iar în orașul de la poalele Tâmpei, au onorat invitația comunității maghiare locale. În ambele localități, au jucat piesa de mare succes „Occident Express”. Montarea operei marelui dramaturg contemporan român, Matei Vișniec, a fost invitat, de asemenea, la festivalul de dramă contemporană a Teatrului Sică Alexandrescu din Brașov, respectiv la Teatrul Național din Szeged, Ungaria – ambele deplasări vor avea loc în noiembrie. Totodată, spectacolul „Platonov” de A.P.Cehov a fost jucat la mijlocul lui octombrie la Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale din Gheorgheni.

Comedia „Mizantropul” de Molière (regia: Eszter Novák), jucată cu succes neîntrerupt din 2017, se joacă în toamna acestui an la sediile instituțiilor noastre partenere din Ungaria, Teatrul Național din Miskolc și Teatrul Vörösmarty din Székesfehérvár, grație unei finanțări din partea Fondului Cultural Național al Ungariei. Tot în cadrul parteneriatelor, în noiembrie, Trupa Szigligeti prezintă spectacolul „Pietre în buzunare” la Teatrul Cetății din Gyula, iar comedia „Naftalină” va fi adusă publicului din Eger și Satu Mare.

Sezonul deplasărilor se va încheia cu un turneu al primelor două episoade ale Trilogiei Minelor („Floare de mină” și „Beznă de mină”) la Covasna, Sânsimion și Bălan.

Și spectacolul folcloric „Marea popoarelor” al Ansamblului Nagyvárad care pune muzicile și dansurile etniilor din Bazinul Carpatic într-un cadru dramaturgic, se bucură de un succes neîntrerupt. La realizarea acestuia, au contribuit dansatori și coregrafi premiați în cadrul concursului televizat „Fölszállott a páva” (Păunul și-a luat zborul). Trupa a jucat spectacolul în 13 octombrie în Casa Tradițiilor din Budapesta, după care va porni în turneul deja tradițional, cu 5 stații, în Secuime. Turneele Ansamblului Nagyvárad se încheie cu reprezentațiile în deplasare la Sfântu Gheorghe și Eger ale spectacolelor „PovESTE” și „Marea popoarelor”.

În cursul lunii octombrie, Trupa Lilliput participă la festivalul internațional al Teatrului de Păpuși Puck, după care pornește la un turneu în Ungaria. La invitația comunității maghiare din Frankfurt, artiștii trupei vor juca spectacolele „Copacul care se înălța până la cer” și „Toldi” în orașul german.