Teatrul Szigligeti lansează stagiunea 2017-2018, ajunsa la numarul 117
Cultura

Teatrul Szigligeti lansează stagiunea 2017-2018, ajunsa la numarul 117

Teatrul Szigligeti îşi lansează cea de-a 117-a stagiune, în care vă aşteaptă cu drame şi comedii clasice, o premieră absolută a unei piese contemporane, producţii cu muzică, dans, spectacole pentru copii, 13 premiere, trei festivaluri, noile ediţii ale programului „Teatru în şcoală, şcoală în teatru”, respectiv multe spectacole invitate incluse în abonament, dar şi în afara acestuia.

Rezultatele stagiunii 2016/2017 

  • Creșterea numărului de spectatori de la 50425 la 54810 (8,7%)
  • Creșterea veniturilor proprii de la 767675 la 902923 (17,6%)
  • Creșterea numărului spectacolelor de la 300 la 314m din care 230 în sediu
  • Creșterea numărului de abonamente de la 4105 la 4781 (15,5%) 

Repertoriu divers, sub semnul calităţii – noile spectacole ale Trupei Szigligeti

Stagiunea 2017/2018 a debutat în mod oficial în 7 august, cu lectura dramei „Bară şi autogol”  de Péter Körmöczi–Kriván. Piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie Drámázat” va fi pusă în scena Studioului Szigligeti de regizorul Péter Tasnádi-Sáhy în premieră absolută în 21 septembrie, de Ziua Dramei Maghiare.

Prima premieră în Sala Mare va fi regizată de Anca Bradu, care se întoarce la Teatrul Szigligeti cu piesa clasică de Bertolt Brecht şi Paul Dessau, Cercul de cretă caucazian”. Trupa Szigligeti va sărbători Revelionul cu adaptarea la scenă a romanului „Carantină în Grand Hotel” de Jenő Rejtő. Musicalul de  Kornél Hamvai,  Dániel Varró şi Benedek Darvas va fi regizat de Dorka Porogi.

Titlul celei de-a treia şi ultimei premiere a stagiunii este încă în curs de stabilire, dar sigur va colabora cu noi în anul 2018 atât reputatul regizor de film Péter Gothár, cât şi Jakab Tarnóczi, tudentul deosebit de talentat al Academiei de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Budapesta. Conform planurilor noastre, Péter Gothár va regiza spectacolul „Kakuk Marci” de Józsi Jenő Tersánszky, iar Jakab Tarnóczi va pune în scenă comedia lui William Shakespeare, „Visul unei nopţi de vară”.

Trupa Szigligeti marchează aniversarea de 100 de ani de la naşterea marelui dramaturg maghiar de origine orădeană, Miklós Hubay, cu punerea în scenă a unei piese scrise de el, „Cele trei nopţi ale unei poveşti de dragoste”. Spectacolul, considerat primul musical maghiar, va fi regizat de Eszter Novák.

Conform obiectivului asumat de Teatrul Szigligeti, în cea de-a doua jumătate a stagiunii se vor prezenta două spectacole-studio, realizate de doi regizori debutanţi. Bálint Botos va regiza drama „Platonov” de Cehov, iar István Hunyadi va pune în scenă partea a doua a „Trilogiei Minelor” de Csaba Székely, intitulată „Beznă de mină”, în Studioul Szigligeti.

Festivalul  „HolnapUtán” va fi organizat pentru a şasea oară de Trupa Szigligeti între 21—25 martie. Continuând conceptul de succes al stagiunii trecute, şi de această dată vom pune accent pe prezentarea artiştilor de teatru debutanţi, respectiv pe o viziune multiart

Conform tradiţiilor din anii trecuţi, şi în repertoriul stagiunii 2017/2018, vor fi incluse spectacole ale instituţiilor-partener. Aşadar, vor fi invitaţii noştri cei de la Trupa Harag György al Teatrului de Nord Satu Mare, Teatrul Vörösmarty de la Székesfehérvár, Teatrul Cetăţii de la Esztergom, respectiv Teatrul Gárdonyi Géza din Eger.

Totodată, Teatrul Szigligeti  continuă programele de educaţie teatrală: în acest an, proiectul „Teatru în şcoală, şcoală în teatru” se va concentra pe tematica prieteniei, cu ajutorul improvizaţiilor tinerilor participanţi, iar în cursul activităţilor din cadrul „Cabinei sufleurului”, liceeni vor discuta despre trei spectacole de teatru, sub îndrumarea Andreei  Bordás şi a lui Ida Eszteró.

Spectacole pentru copii şi tineret – Trupa Lilliput

Trupa Lilliput începe stagiunea 2017/2018 în septembrie, cu adaptarea după Suteev „Puiul şi bobocul”. Spectacolul ce urmează a fi regizat de Attila Szabó vorbeşte, în mod jucăuş, despre un subiect delicat, şi anume gelozia dintre fraţi.

Între 3—7 octombrie, Trupa Lilliput organizează, pentru a treia oară, Întâlnirea  Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania, adică FuxFeszt, în programul căruia, pe lângă spectacolele trupelor de teatru autohtone, vor fi incluse şi spectacole invitate din Ungaria.

În cursul lunii decembrie, va avea loc premiera spectacolului bazat pe povestea „Sărmanul Djoni şi Arnica” de Ervin Lázár, regizată de Kata Csató, iar în cea de-a doua jumătate a stagiunii, trupa Lilliput va prezenta „Prinţul fericit” de Oscar Wilde, respectiv un spectacol pentru tineret realizat pe baza vieţii şi scrisorilor lui Antoine de Saint-Exupéry, intitulat „Eu, micul prinţ” (scris de Attila Szabó, regizat şi interpretat de  István Daróczi).

Scopul: promovarea artei dansului

Între 12—15 octombrie, Ansamblul Nagyvárad va găzdui din nou Întâlnirea Ansamblurilor Profesioniste din Transilvania. Obiectivul festivalului itinerant de rang internaţional care a ajuns deja la a 13-a ediţie este ca atelierele de dans din ţară să poată forma legături mai strânse între ele, iar publicul să cunoască diferitele forme de muzică şi dans popular şi contemporan. 

Pentru această stagiune, Ansamblul Nagyvárad pregăteşte două spectacole, dar şi premiera programului „Teatru în şcoală, şcoală în teatru”. Inspirat din opera autoarei Anna Szabó T., ansamblul nostru montează pe scenă spectacolul „Pasărea nimănui”, în regia lui Tünde Tóth. Producţiile „Necunoscutul”, realizat de Csaba  Györfi, şi „Unghi mort”, de Imola Tőkés, vor fi prezentate în sala de studio.

Ansamblul Nagyvárad va marca aniversarea de 200 de ani de la naşterea poetului János Arany cu spectacolul „Dansul baladelor”, realizat în cadrul programului cu elevii. Cu ocazia bicentenarului, artiştii ansamblului, împreună cu mai multe trupe de dans popular din Bihor, vor prezenta, în dans, baladele marelui poet născut la Salonta.

Abonamentele vor fi scoase la vânzare din 16 august.

Vânzarea abonamentelor va începe în 16 august şi va dura până în 13 octombrie, iar pentru reînnoirea abonamentelor, vă aşteptăm până în 15 septembrie.

Teatrul Szigligeti oferă opt abonamente tradiţionale şi cinci abonamente libere. Ca element de noutate, preţul abonamentului „Szigligeti”, pentru scaunele de la parter şi balcon, a scăzut, astfel, cei interesaţi vor putea viziona cele cinci spectacole incluse în abonament la preţuri pornind de la 60 de lei. Celelalte tipuri de abonament au rămas cu preţurile obişnuite: abonamentele „Halasi Gyula” şi „ Bessenyei György”, valabile pentru 5 spectacole, costă 75 de lei, abonamentele „Papp Magda” şi „Tanay Emil” – 60 de lei, sau 40 de lei pentru pensionari şi spectatori din afara Oradiei, abonamentele pentru elevii din ciclul primar, valabile pentru 3 spectacole – 25 de lei, iar abonamentele pentru tineret, incluzând cinci spectacole, vor fi disponibile la preţul de 40 de lei.

Avantajul abonamentelor libere este faptul că ele pot fi achiziţionate oricând în timpul stagiunii, posesorul având posibilitatea de a alege ziua în care doreşte să vadă spectacolul. Totodată, organizatorii amintesc publicul că prezentând un carnet de student valabil, se pot cumpăra abonamente Partium, cu care vor putea viziona, la alegere, patru dintre spectacolele oricărei trupe orădene.

Mai multe informaţii despre premierele Teatrului Szigligeti, respectiv oferta de abonamente, puteţi primi la casieria teatrului (deschisă din 16 august între orele 14—19),  pe siteul www.szigligeti.ro, dar şi pe paginile Facebook ale teatrului.

Ne găsiți și pe Google News