Teatrul Szigligeti din Oradea, la final de stagiune
Cultura

Teatrul Szigligeti din Oradea, la final de stagiune

Trupa Szigligeti a prezentat spectacolul „Cercul de cretă caucazian” de Bertolt Brecht în 9 iunie, la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, Ungaria, supranumit POSZT. Publicul celui mai prestigios festival maghiar de teatru a primit spectacolul orădenilor cu foarte mare entuziasm.

Selecţionerii celui de-al 18-lea POSZT au fost Regős János şiTérey János, ei au propus spectacolul orădean pentru concurs, printre alte 13 reprezentaţii ai teatrelor de limbă maghiară din regiune. Un aspect deosebit al acestei ediţii a fost faptul că în acest an, pentru prima dată în istoria festivalului, au fost selecţionate trei spectacole din această operă a lui Brecht: pe lângă versiunea teatrului orădean, regizată de Anca Bradu, publicul şi juriul a mai putut urmări adaptarea după „Cercul de cretă caucazian” realizată de Teatrul Naţional Miskolc (regia: Szőcs Artúr), respectiv cea de Teatrul Katona József de la Budapesta (regia: Székely Kriszta).

Spectacolul treupei orădene a avut loc în 9 iunie, în faţa unei săli arhipline a Teatrului Naţional din Pécs. „Mi s-a părut un spectacol extraordinar, fidel spiritului brechtian. Mi-a plăcut foarte mult şi muzica, iar interpretările actorilor au fost de-a dreptul înduioşătoare” – a spus un spectator în materialul video filmat după spectacol.

Ziua următoare, în 10 iunie, actorii trupei au participat la o discuţie de masă rotundă, moderată de Lévai Balázs, la care au luat cuvântul filozoful Weiss Jánosşi regizorul Ascher Tamás. Legat de selecţie, acesta din urmă a declarat că „Cercul de cretă caucazian” este un spectacol care lasă loc unor mari interpretări actoriceşti şi face posibilă o dezvoltare artistică. Despre actualitatea specacolului, a spus următoarele: „Am văzut un specacol realizat cu o estetică de mare nivel, dar care a fost poate un pic mai dulceag decât lumea necruţătoare a lui Brecht. (…) «Cercul de cretă caucazian» este despre modul în care omul reuşeşte să supravieţuiască în contextul unor rapoarte de putere diabolice, mereu schimbătoare, o temă de o deosebită actualitate în aceste momente.” Ascher a adăugat: „personajul Gruşei este interpretată de o actriţă extraordinară, cu o personalitate fermecătoare”, iar specacolul trupei orădene, cu excepţia unor interpretări artistice deosebite, este „o operă de echipă” în care apar „actori de caracter minunaţi”.

Festivalul Naţional de Teatru din Pécs are loc între 7 – 16 iunie. În concurs au fost invitaţi, pe lângă trupele ungare, cinci teatre din afara graniţelor Ungariei. La gala de închidere a festivalului vor fi decernate 17 premii, printre care premiul celui mai bun spectacol, premiile celor mai buni actori într-un rol principal şi secundar, premiul juriului actorilor, respectiv premiile publicului.

Trupa Szigligeti va participa în data de 24 iunie la tradiționalul Festival al Teatrelor Maghiare din Kisvárda cu piesa „Bară și autogol” (r.: Tasnádi-Sáhy Péter), respectiv va prezenta spectacolul „Floare de mină” (r.: Hunyadi István) la Festivalul Double Rise din Rimetea.

Ne găsiți și pe Google News