Societatea civila ii cere ministrului Sanatatii inceperea vaccinarii anti-HPV
Sanatate

Societatea civila ii cere ministrului Sanatatii inceperea vaccinarii anti-HPV

Șapte organizații non-guvernamentale cu rol în protecția drepturilor pacienților, părinților, femeilor și reprezentanți ai viitorilor profesioniști în domeniul medical au transmis o scrisoare comună, adresată Guvernului României, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice. Prin aceasta, cele 7 organizații atrag atenția asupra faptului că România este, în continuare, singura țară din Uniunea Europeană care nu alocă fonduri pentru vaccinarea anti-HPV a fetițelor și cer corectarea acestei situații cu ocazia primei rectificări bugetare anunțate pentru luna august.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC),  Centrul Filia,  Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), Asociația Pro-Imunizare, Sănătate pentru Comunitate, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România sunt organizațiile semnatare a acestei scrisori adresate Prim-Ministrului României, Viorica Dăncilă, Ministrului Sănătății, Sorina Pintea și Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate care nu mai poate fi amânată, subliniază reprezentanții societății civile; în țara în care o dată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin, în care femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cele mai afectate de această boală, vaccinarea anti-HPV, inclusă în Programul Național de Imunizare la categoria ”grupuri populaționale la risc” este o măsură de prevenție mai mult decât necesară.

În ultimii 10 ani de când vaccinarea anti-HPV a fost introdusă la nivel internațional, s-au înregistrat progrese remarcabile în protejarea fetițelor împotriva infecției cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este deja implementată în 120 de state iar recent, Australia, țara care a implementat în 2007 un program de vaccinare anti-HPV pentru fetițe cu vârsta cuprinsă între 12 și 13 ani și a extins programul la băieți în 2013,  a anunțat că ar putea deveni prima țară din lume în care cancerul de col uterin să fie eradicat.

În România, vaccinarea împotriva bolilor provocate de virusul HPV se regăsește în Programul Național de Imunizare, la categoria ”vaccinarea grupelor populaționale la risc”, iar de anul trecut Ministerul Sănătății a început colectarea solicitărilor exprese adresate de părinți, medicilor de familie. De mai bine de un an de zile, părinții care au transmis cereri de vaccinare pentru fetițele lor nu au primit niciun răspuns cu privire la momentul în care acestea vor putea fi vaccinate.

Luând în considerare cele de mai sus, cele 7 organizații non-guvernamentale semnatare cer autorităților luarea măsurilor pentru alocarea fondurilor necesare începerii vaccinării împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV. 

Textul integral al scrisorii îl puteți citi aici

DESPRE COALIȚIA ORGANIZAȚIILOR PACIENȚILOR cu AFECȚIIUNI CRONICE DIN ROMÂNIA (COPAC)
Coaliția Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC este o asociație menită să promoveze și să protejeze drepturile pacienților cu boli cronice. COPAC reunește în prezent 17 membri, exclusiv organizatii neguvernamentale, acoperind o gamă largă de patologii. Scopul coaliţiei, reunită într-o formulă unică în Europa, este apărarea drepturilor pacienţilor atunci când sunt încălcate, atunci când se elaborează o lege sau un act normativ care le afectează interesele. COPAC susţine importanţa consultării autorităţilor cu asociaţiile de pacienţi în ceea ce priveşte schimbările din sistemul de sănătate şi reprezentarea acestora la nivelul luării deciziilor. Prin acţiunile sale, COPAC doreşte să facă cunoscute şi respectate drepturile pacienţilor în România.

DESPRE FILIA

FILIA este o organizație non-profit, apolitică şi feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare. Centrul FILIA sprijină egalitatea de șanse și de gen, respectarea drepturilor femeilor și combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor.

DESPRE SOCIETATEA DE EDUCAȚIE CONTRACEPTIVĂ ȘI SEXUALĂ (SECS)
SECS este o organizaţie neguvernamentală şi apolitică românească ce s-a înfiinţat în anul 1990  din entuziasmul unor profesionişti care au realizat nevoia imediată de educare a populaţiei pentru o viaţă împlinită în cadrul unor comunităţi sănătoase.  SECS militează pentru promovarea şi respectarea drepturilor sexuale și reproductive ca drepturi ale omului și  promovează accesul liber al fiecărei persoane, pe baza propriei decizii informate, la educaţie pentru sănătate şi servicii de calitate în domeniul sănătăţii și reproducerii. 

ASOCIAŢIA PRO IMUNIZARE

Asociația fost înființată în urma numeroaselor semnale de alarmă apărute cu privire la creșterea incidenței bolilor contagioase în contextul scăderii acoperirii vaccinale în rândul populației. Obiectivul principal îl reprezintă dezvoltarea și implementarea unui plan de acțiune în vederea promovării unei culturi a prevenției, în special în rândul populației, dar și a personalului medical. Prin acțiunile noastre, ne dorim să aducem România la nivelul țărilor dezvoltate în ceea ce priveste cultura prevenției, să putem identifica în viitorul apropiat o îmbunătățire a stării de sănătate publică, scăderea incidenței bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare, scăderea mortalității și creșterea calității vieții. Activitățile asociației vizează informarea și educarea tuturor categoriilor de public – populație, personal medical, autorități – cu privire la importanța imunizării. Pentru mai multe referințe accesați  www.proimunizare.ro și www.stopgripa.ro

DESPRE FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR STUDENȚILOR FARMACIȘTI DIN ROMÂNIA
Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) este o organizație non-guvernamentală și apolitică, singura care reprezintă studenții farmaciști la nivel național. FASFR s-a format din dorința studenților de a aduce o schimbare pozitivă în societate prin proiecte cu impact asupra sănătății publice. Misiunea Federației urmărește 3 direcții, iar una dintre ele este îmbunățirea sănătății populației prin educarea publicului cu privire la patologiile comtemporane și promovarea prevenției, dar și prin încurajarea și dezvoltarea colaborării interprofesionale în sistemul medical.  

DESPRE FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR STUDENȚILOR ÎN MEDICINĂ DIN ROMÂNIA
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) este o organizaţie democratică de tip federativ, independentă, non-guvernamentală şi apolitică, ce reprezintă interesele profesionale, ştiinţifice, sociale şi culturale ale studenţilor medicinişti. FASMR este membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations). FASMR are ca misiune reprezentarea intereselor comune a peste 24.000 de studenţi medicinişti în relaţia cu autorităţile statului, cu Universităţile din care fac parte şi cu ceilalţi parteneri externi.

Ne găsiți și pe Google News