Situația variantelor ocolitoare Beiuș-Ștei și Aleșd puse pe masa Ministrului Transporturilor
Politica

Situația variantelor ocolitoare Beiuș-Ștei și Aleșd puse pe masa Ministrului Transporturilor

Variantele ocolitoare pentru orașele Beiuș-Ștei și Aleșd au fost prevăzute în Masterplanul de transport încă din 2016. Dacă în 2017 au fost ignorate din punct de vedere al finanțării, în bugetul pe 2018 s-au alocat 59 milioane de lei pentru centura Beiuș-Ștei prevăzuți în bugetul național și 81 de milioane lei pentru centura Aleșd sub formă de credite de angajament. Pe foaie, lucrurile par să decurgă bine.

Situația din teritoriu, însă, nu este deloc optimistă deoarece lucrările la cele două variante ocolitoare stagnează. În cazul centurii Beiuș-Ștei, licitația s-a realizat iar lucrarea a fost atribuită de câţiva ani buni dar încă nu s-a emis hotărârea de guvern pentru exproprierea terenurilor necesare. De doi ani se joacă ping-pong cu contractul de expertiză pentru exproprieri, între Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor. Recent Ministerul Finanţelor anunţând ca nu-şi poate asuma indicatorii economici din această expertiză, asta trebuind s-o facă OCPI-ul. O bătaie de joc timp de doi ani, o întârziere nejustificată, timp în care pierdem banii şi compromitem execuţia lucrării prin amânările fără sfârşit.

În cazul centurii Aleșd, licitația a fost anulată în iunie anul trecut și de atunci nu s-a mai reluat.

Aceste centuri au fost incluse în Masterplanul de transport pentru că traficul pe rutele Oradea – Aleșd – Cluj (DN1) și Oradea – Beiuș/Ștei – Deva (DN76) este cel mai intens din județul Bihor, cu o deplasare foarte înceată în interiorul localităţilor, iar de pe urma centurilor ar beneficia atât localnicii, pentru că ar scăpa de traficul greu din mijlocul orașelor şi satelor, cât și turiștii sau persoanele care doar tranzitează localităţile din cele două zone (de pe traseul DN1 şi de pe traseul DN76).

Este România, oare, ţara în care nici un proiect nu poate fi dus la bun sfârşit?“, se intreaba Senatorul Cornel Popa

Având în vedere că aceste investiții extrem de importante pentru județul Bihor dar și pentru zona de Nord-Vest a țării sunt amânate de peste 5 ani de zile iar România este în postura de a pierde bani europeni pe infrastructură, Senaorul liberal Cornel Popa il interpeleaza pe Ministrul Transporturilor Lucian Sova,intrebandu-l ce soluții aveți pentru a nu irosi încă un an și pentru a urgenta începerea lucrărilor la ambele proiecte si cât va mai dura până va emite hotărârea de guvern care vizează exproprierile necesare pentru centura Beiuș – Ștei?

De asemenea Cornel Popa incearca sa afle si când se va realiza licitația pentru centura Aleșd si când se estimeaza că vor începe efectiv lucrările la ambele proiecte, pentru a nu pierde fondurile europene alocate?